Bild
Nästa artikel
Dags för årets däcksrazzior

Dags för årets däcksrazzior

NYHETER

Nu är det klart att årets däckrazzior genomförs i Skåne, Västra Götaland, Södermanland, Västerbotten och på Gotland. Däckrazziaperioden startar den 30 augusti och pågår i drygt två veckor. 

Den första däckrazzian i Sverige genomfördes på prov i Sörmland 2004 och från 2005 har däckrazzior genomförts i princip årligen i flera delar av landet. Syftet är att påminna bilister om sitt ansvar att ha koll på däcken och varför detta är viktigt, samt att informera om energimärkningen av däck. Vid däckrazziorna samlas också statistik in, exempelvis om mönsterdjup, lufttryck och andelen bilar med vinterdäck på sommaren.

– Utförlig statistik från förra året och trender från tidigare år publiceras i en Däckrazziarapport när perioden startar, säger Pontus Grönvall, Däckbranschens informationsråd.

Däckrazziorna genomförs i anslutning till Polisens ordinarie trafikkontroller. När trafikkontrollen är klar erbjuds föraren att få bilens däck undersökta. Däckkontrollen är frivillig.

Däckrazzia är en samverkan mellan Energimyndigheten, VTI, Däckbranschens informationsråd, Bilprovningen och NTF.
 

Taggar: Nyheter

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.