Nästa artikel
Dalarna får Sveriges första nationella geopark
NYHETER

Dalarna får Sveriges första nationella geopark

Publicerad 12 juni 2019
Dalarna och Siljansbygden får Sveriges första nationella geopark enligt beslut från SGU, Sveriges geologiska undersökning.

För nästan 380 miljoner år sedan slog en meteorit ner i Dalarna, ställde berggrunden på ända och bildade det som skulle bli sjön Siljan. Meteoritnedslaget gör området kring Siljan högintressant ur ett geologiskt perspektiv och nu utvecklas besöksmålet Geopark Siljan. En geopark är ett område där man samordnar och koordinerar geologiska besöksmål, arbetar med naturvårdsfrågor som rör de geologiska besöksplatserna, stödja forskning och utbildning och sprida kunskap om geologi till allmänheten.

– Vi är jätteglada över SGUs beslut och ser fram emot att jobba tillsammans med Siljanskommunerna och Visit Dalarna för att utveckla ett spännande besöksmål för framtiden. Området är geologiskt intressant och unikt ur en internationell synvinkel och därför har vi länge arbetat för att det ska bli en geopark, säger Björn Forsberg, chef för naturvårdsavdelningen på Länsstyrelsen i Dalarnas län.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.