Nästa artikel
Dalarna har fått tre nya naturreservat
NYHETER

Dalarna har fått tre nya naturreservat

Publicerad 13 maj 2019
Skallberget, Rovenlamm och Spjärshällen – så heter de tre nybildade naturreservaten i Dalarna. Områdena bjuder på en mångskiftande natur som hyser flera sällsynta växt- och djurarter.

Skallberget ligger drygt två mil väster om Malung och är en skog som skyddats för sin biologiska mångfalds skull. Att besöka Skallberget är ett riktigt äventyr eftersom området ligger långt från civilisationen och saknar såväl spänger som andra anordningar för besökare. Men naturen kan bjuda på desto större upplevelse tack vare att den är så orörd – här finns träd som är över 300 år gamla. 

Rovenlamm finns på en högt belägen platå ovanför Ämåns dalgång cirka tre mil norr om Orsa tätort. I det regnrika och höglänta området finns många sällsynta arter, som den orädda lavskrikan och den gulgröna varglaven. Områdets ödsliga skönhet och rofylldhet gör det väl värt ett besök bara för att vandra i.

Det tredje naturreservatet heter Spjärshällen och är sydöstra Dalarnas högsta berg. Det ligger cirka 13 kilometer nordöst om Enviken. Detta reservat är mer besöksvänligt än de andra två och är uppdelat i tre delområden – Gryfs Stormyren, Glasgården och Kurfinn. Alla tre med skilda biotoper och arter. Genom Spjärshällens naturreservat passerar den anrika Pilgrimsleden som tar vandraren till Nidarosdomen i Norge. 

Här kan du läsa mer om de nya naturreservaten:

Skallberget: https://www.lansstyrelsen.se/4.4dc15f2816a53b76de74e31.html

Rovenlamm: https://www.lansstyrelsen.se/4.4dc15f2816a53b76de79a75.html

Spjärshällen: https://www.lansstyrelsen.se/4.26f506e0167c605d569422fb.html

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.