Nästa artikel
Dålig konkurrens för bilbesiktning
Nyheter

Dålig konkurrens för bilbesiktning

Publicerad 10 maj 2013
Många av målen som regeringen satte upp när man avreglerade bilprovningen är fortfarande ouppfyllda, enligt Transportstyrelsen.

Sedan den 1 juli 2010 har Svensk bilprovning inte längre monopol på fordonsbesiktningar. Syftet med avregleringen var att kunderna skulle få ett bättre utbud, vilket också skulle leda till bland annat bättre öppettider och fler stationer.

Men trots att det snart har gått tre år är konkurrensen på marknaden för besiktningar fortfarande svag, konstaterar Transportstyrelsen i en kommande rapport som Dagens nyheter har läst. Konkurrensen finns där, men den märks i stort sett bara i storstäderna.

Transportstyrelsen menar att utförsäljningen av stationerna går för långsamt, skriver Dagens nyheter. På marknaden finns i dag tre dominerande företag och en handfull mindre aktörer. Svensk bilprovning har kvar 35 procent av marknaden, medan Opus har 30 procent Besikta har 28 procent.

2012 ökade antalet stationer med 38, och hittills har 17 nya stationer öppnat i år, rapporterar Dagens nyheter. Men i övrigt märks inte mycket av den ökade konkurrensen. Till exempel ligger priserna kvar på samma nivå och väntas rent av öka. Dessutom har öppettiderna, särskilt under kvällar och helger, minskat.

Bilbesiktningsföretagen har även varit dåliga på att uppdatera sin tekniska utrustning.

Text: Kevin Carlsson

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.