Nästa artikel
De är sämst på att följa hastighetsregler
NYHETER

De är sämst på att följa hastighetsregler

Publicerad 5 september 2018
En ny studie fokuserar på hur väl yrkesförare kör enligt gällande hastighet.

Försäkringsbolaget Folksam studerade i somras regelefterlevnaden hos förare inom branscherna taxi, återvinning, bud, transport- och logistik, bygg- och anläggning, livsmedel, färdtjänst och buss. 

Mätningarna gjordes i Uppsala och Stockholm, därför var också SL-bussar från Stockholms lokaltrafik med i studien. Folksam mätte hastigheten på 4315 fordon med företagsloggor. Det visade sig att de största fartsyndarna finns bland taxiförarna. I snitt gjordes 73 procent hastighetsöverträdelser av denna yrkesgrupp. 

Återvinningsföretag hade 71 procent överträdelser följt av bud-, transport- och logistikföretag med 70 procent överträdelser. Bäst på att följa hastighetsföreskrifterna var bussföretag (40 procent) samt lokaltrafikbussarna i Stockholm (38 procent). 

Sett till alla branscher var 57 procent av observationerna fortkörningar – en andel som har ökat sedan mätningarna gjordes förra gången 2017. Då var siffran 53 procent. I snitt körde yrkesförarna 7 kilometer i timmen för fort. Fyra av fem observerade yrkesförare följde inte gällande hastighet på 40-vägar och sju av tio körde för fort på vägar skyltade med 30 kilometer i timmen. 

– Att det är så vanligt förekommande med fortkörning i 30- och 40-zoner är extra allvarligt. Vägar med låga hastigheter ligger ofta nära områden där många oskyddade och särskilt utsatta trafikanter befinner sig, som till exempel skolbarn, säger Emma Engström, forskare, Folksam.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.