Nästa artikel
Delicato betalar bot för dopad häst
NYHETER

Delicato betalar bot för dopad häst

Publicerad 14 december 2017 (uppdaterad 14 december 2017)
Ibland dyker man på nyheter som går utanpå det vanliga och får en att dra lite extra på munnen och få en att undra om det ändå inte är första april. Det här kan vi bara inte låta passera trots att det inte har ett dugg med husbilar eller husvagnar att göra. Jo kanske ändå, om du då och då tar en kopp kaffe.

Dopning, visst väcker det känslor. Osund konkurrens, fantasifyllda bortförklaringar men ibland överträffar sanningen dikten. Den här historien lär höra till det som skulle kunnat avfärdas som en historia lämpad för första april. Så är inte fallet, frågan har varit uppe i Svenska Ridsportförbundets Disciplinnämnd.

Hela historien handlar om en hästtävling i somras. Morgonen är tidig och ryttaren tar sig en uppiggande morgonfika där även en så kallad chokladboll blev fikabröd.

När tävlingen i Kristinehamn i juli 2017 startade dopningstestades hästen och provet visade spår av koffein och teofyllin, ja inga jättemängder direkt men provet var, som sagt, positivt.

En förvånad ryttare drogs inför skranket (Svenska Ridsportförbundets Disciplinnämnd 7/12-17) men drog sig till minnes den tidiga fikastunden. Både kaffe och kakao innehåller nämligen koffein som i sin tur bryts ner till det luftrörsvidgande ämnet teofyllin och teofyllin finns i läkemedel för både människor och hästar. Svenska ridsportförbundet har klassat ämnena som dopningsmedel, otillåten medicinering för att vara mer exakt, och är därigenom förbjudna att användas.

Nämnda kaffe och fikabröd hade förvarats i en behållare som hästen sedan druckit ut, låter kanske som en ovanligt kreativ bortförklaring men svaret sågs som värt att tas på allvar av Ridsportförbundets disciplinnämnd när beslut offentliggjordes i slutet av förra veckan.

- Disciplinnämnden finner att förklaringen att hästen kan ha kontaminerats vara en sannolik förklaring till det positiva provresultatet. Nivåerna för båda substanserna är mycket låga.

Nämnden fann dock för gott att fälla ryttaren enligt § 10.2 i antidopingsreglerna, om än utan någon uppsåt, och böterna blev på 1000 kronor och resultaten från den aktuella tävlingen ströks.

Och jo, Delicato har skickat ut ett pressmeddelande om detta där de berättar att de betalar ryttarens böter.

- Vi på Delicato tycker att detta är mycket olyckligt och vill härmed erbjuda ryttaren ersättning motsvarande det utfärdade bötesbeloppet. Djur ska inte konsumera våra produkter. Vi vill därför understryka att Delicatobollen ska in i munnen och inte i mulen.

Så, sens moral, tänk på hur du förvarar såväl chokladbollar som kaffe. 

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.