Bild
Nästa artikel

Den skyltlösa trafiken

Nyheter

Snart är bilarna så smarta att upplysningar kan tankas in automatiskt i fordonen i stället för att förarna får informationen via vägskyltar. Det tror forskare på KTH som ingår i ett omfattande forskningsprojekt.Dynamiskt i stället för fasta skyltar
Flera forskare på KTH (Kungliga Tekniska Högskolan) ingår i ett europeiskt forskningsprojekt vid namn Coopers. Coopers står för Co-operative Systems for Intelligent Road Safety och det handlar om att flytta informationen från vägen till bilen.

- Det kan röra allt från information om ambulanser som inom kort kommer att dyka upp i backspegeln och andra faror som föraren inte kan se, till dynamisk hastighetsangivelse på en display i bilen istället för en permanent vägskylt, säger Harilaos Koutsopoulos, professor och avdelningschef på Trafik och logistik på KTH.Coopers har testats via simuleringar och fältstudier
- Simulering och fältstudier har bland annat gått ut på att undersöka hur förare beter sig med och utan Coopers. Analyserna visar att bilar utrustade med Coopers ger högre säkerhet, bättre trafikflöde och mindre miljöpåverkan, säger Harilaos Koutsopoulos.

Just nu pågår fas två av forskningen vilket innebär analys av fältstudierna där 50 förare i Italien och lika många i Österrike har ingått.
Enligt enkätfrågor till deltagarna syns den största positiva skillnaden när de får besvara frågan om de finner att Coopers stödjer dem i deras körning.

- Trafikinformationen i Coopers ska serveras effektivt, men inte distraherande, och fås både visuellt och ljudmässigt. Stor tonvikt läggs på att skapa ett gränssnitt i bilen som ska vara både användarvänligt och präglas av stor användbarhet, säger Harilaos Koutsopoulos.


Via länken längst ned hittar du filmer som visar hur Coopers fungerarFörutom KTH ingår även dessa i projektet:
AIT Austrian Institute of Technology
LGAI Technological Center SA
ARS Traffic & Transport Technology B.V.
ASCOM Switzerland Ltd
ASFA - Association Professionelle Autoroutes et Ouvrages Routiers
ASFINAG - Autobahnen- und Schnellstraßen Finanzierungs-Aktiengesellschaft
AustriaTech - Gesellschaft des Bundes für technologiepolitische Maßnahmen GmbH
Autostrada del Brennero S.p.A.
BMW Bayerische Motoren Werke AG
Dornier Consulting GmbH
Efkon AG
Efkon Germany GmbH
Ernst & Young Financial - Business Advisors SPA
Fraunhofer Gesellschaft zur Förderung der angewandten Forschung e.V.
GEWI Hard- und Software Entwicklungsgesellschaft mbH
Vereinigung High Tech Marketing
ICI National Institute of Research Developement in Informatics
INESC - INOVAÇÃO - Instituto de Novas Tecnologias
JAST SA
Kungliga Tekniska Hogskolan
Kybertec S.R.O.
Politechnika Lodzka
MIZAR
NAVTEQ B.V.
OBB Oberste Baubehörde im Bayerischen Staatsministerium des Inneren
Österreichischer Rundfunk
pwp-systems GmbH
SWARCO AG
TeamNet International SA
TSB Innovationsagentur Berlin GmbH, FAV Verkehrssystemtechnik
Telargro
TRANSVER GmbH
TRG University of Southampton
Technical University of Crete
Technische Universität Wien
VEGA Informations-Technologien GmbH
Statens Vaeg- och Transportforskningsinstitutet
Taggar: Nyheter

Kommentarer

#1
DELLACampos
2011-05-13 08:14

No deal in our life can be easy. Students are required to write a lot of course essays of various complexity level. However, custom papers writing organization has enough resources to support high school students manage with their custom writing problems. Thus, that occurs reasonable to get information: "how to do my essay " there.

#2
Alec Smith
2012-04-24 13:22

Anyone still in the dark about how to identify unknown wireless calls need look no further than the website of a good phone number lookup directory.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.