Bild
Nästa artikel
Denna vecka väntas bli årets mest trafikfarliga

Denna vecka väntas bli årets mest trafikfarliga

TRAFIK

När sportlovsveckorna inleds syns det direkt i olycksstatistiken. Under vecka sju ökar bilolyckorna med 36 procent, jämfört med en genomsnittvecka i trafiken. Det visar ny statistik från Trygg-Hansa.

Vecka sju är den farligaste trafikveckan i Sverige. Vid en analys av nära en halv miljon bilolyckor mellan åren 2009 och 2013 är slutsatsen att den kommande veckan statistiskt sett är den mest olycksdrabbade, med sammanlagt nära 12 000 olyckor under de senaste fem åren. Under denna vecka ökar olyckorna rejält, med 36 procent jämfört med en genomsnittlig vecka, enligt Trygg-Hansas fordonsstatistik.

-   Under sportlovsveckorna är det många som ger sig ut på vägarna och reser långt. Detta i kombination med att väglaget kan vara isigt och halt gör att trafikolyckorna ökar. Några enkla tips är att kontrollera vinterdäcken, anpassa hastigheten efter väglaget, vara fokuserad på körningen, och inte låta sig distraheras av omgivningen, säger Jonas Frid, chef för motorförsäkringar på Trygg-Hansa.

Det finns mycket som kan distrahera oss och försvåra bilkörningen. Åtta av tio svenskar uppger till exempel att de använder sin mobiltelefon samtidigt som de kör bil. Det vanligaste är att man pratar i telefonen, men även sms, GPS, kartor, e-post och sociala medier är vanligt förekommande under bilkörning, enligt en undersökning som genomförts av analysinstitutet YouGov på uppdrag av Trygg-Hansa.

På frågan vad som distraherar oss mest när vi kör bil är ”barn som bråkar och skriker” det som störst andel svarar (43 procent har svarat att det är ganska eller mycket distraherande). På andra plats på frågan av vad som distraherar mest kommer mobilsamtal/sms (36 procent) och på tredje plats ovanligt tät trafik (26 procent).


-  Vi ser att det inträffar allt färre bilolyckor för varje år, vilket är oerhört positivt. Men vi ska fortsätta att ta trafiksäkerheten på stort allvar, särskilt när en av de mest olycksdrabbade perioderna på året väntar, säger Jonas Frid.

Undersökningen om distraktioner och bilkörning genomfördes under perioden 13-26 september 2013. Sammanlagt gjordes 3 480 intervjuer med kvinnor och män i åldern 18-74 år i Sverige.

Taggar: Nyheter

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.