Nästa artikel
Det blir nya skatteregler för husbilar
NYHETER

Det blir nya skatteregler för husbilar

Publicerad 28 november 2019 (uppdaterad 29 november 2019)
Finansminister Magdalena Andersson säger till tidningen Expressen att regeringen har tagit till sig av proteststormen och backar efter kritiken mot husbilsskatterna.

– Kritiken har varit relevant. En husbil är något annat än en bil som man kör till och från jobbet varje dag, medger Magdalena Andersson (S), finansminister och husbilsentusiast, till Expressen.

Fordonsskatten har höjts kraftigt för husbilar när först bonus-malus infördes vid halvårsskiftet 2018 och den ändrade mätmetoden spär på det hela än mer. Beloppet har höjts, först från en nivå på 7 500 till 15 000, för att sen dubblas till cirka 30 000 från årsskiftet på nya husbilar som registreras för första gången. Kritiken mot nya skattereglerna har varit massiv bland husbilsägare och nu uppger Expressen att regeringen har lyssnat på kritiken och ger i dag Skatteverket i uppdrag att införa flexiblare skatteregler för husbilar.

– Det är helt korrekt som många påpekat – en husbil används inte som andra bilar eftersom det både är ett fordon och ett fritidsboende, säger finansminsiter Magdalena Andersson till Expressen.

Husbilar skiljer sig från andra lätta fordon. De körs inte lika långt och inte lika frekvent. Det ska beaktas i skattelagstiftningen.

– Vi tycker det är rimligt att husbilar ska beskattas för utsläppen när de körs, men samtidigt är det väldigt ofta husbilarna står stilla. Därför ber vi nu Skatteverket att se över skattereglerna för att införa mer flexibla möjligheter, säger Magdalena Andersson.

Här är länk till Expressens artikel.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.