Nästa artikel
Det gäller efter brexit
NYHETER

Det gäller efter brexit

Publicerad 31 januari 2020 (uppdaterad 5 februari 2020)
När Storbritannien nu lämnar EU vid månadsskiftet blir det inledningsvis ingen skillnad i de regler som gäller för fordon och körkort. För Storbritannien krävs pass, registreringsbevis och bevis på försäkring så kallat grönt kort.

Det blir inga omedelbara förändringar när Storbritannien lämnar EU den 31 januari. Enligt utträdesavtalet inträder då en övergångsperiod under vilken det mesta i praktisk mening fortsätter som nu fram tills 2020-12-31. Vilka regler som gäller efter det ska förhandlas under övergångsperioden. Däremot kan det finnas anledning att se över det personliga försäkringsskyddet eftersom Storbritannien inte längre ingår i EU.

De hittillsvarande reglerna för svenska körkorts giltighet i Storbritannien fortsätter att gälla. Tänk på att de svenska reglerna för tunga husbilar är ett udda undantag i Europa och att Transportstyrelsen rekomenderar personer som omfattas av Grandfathers right att skriva ut en översättning av sin behörighet då den inte fullt ut framgår av det fysiska körkortet. Detta gäller de som har en husbil med en totalvikt högre än 3,5 ton samt ett B-körkort (och utan C-behörighet) taget före 1996-07-01 som inte varit återkallat efter det. Här hittar du ekvivalenstabellen för alla officiella EU-språk.

Alla regler som gäller inom körkortsområdet i Sverige kommer vara oförändrade för brittiska körkort minst till och med 2020-12-31. Inga ändringar kommer heller att göras i de regler som gäller för brittisk yrkesförarkompetens under det här året.

– För oss på avdelning Körkort har processen kring brexit bland annat inneburit många frågor till vår kundtjänst och ett betydligt ökat antal utbyten av brittiska körkort till svenska. Nu ser det ut som att det blir ett utträde under mer ordnade former, men vilka regler som kommer att gälla efter övergångsperioden vet vi ännu inte, säger Roland Notstam, enhetschef på Transportstyrelsen.

 

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.