Nästa artikel
Kort genomtänkt plåtis från Dethleffs
Nyheter

Kort genomtänkt plåtis från Dethleffs

Publicerad 2024-04-10 06:58 (uppdaterad 2024-04-10 13:39)
Badrum och bra belysning i korta Globetrail 540 DR Advantage byggd på nya Fiat.

Det här är den minsta modellen i Dethleffs Globetrail-serie och är ny för modellåret 2024. Globetrail 540 DR Advantage är, som man kan utläsa av namnet, enbart 541 cm lång och är byggd på nya Fiat.

Advantage-serien innebär bland annat mer utrustning som standard och större urval när det kommer till inredning och tillbehörspaket. Bland annat har bilen ramfönster runtom hela.

Som alltid med korta bilar är kompromisser nödvändiga och i denna bil är fokus på att, trots sin längd, få plats med många funktioner. Till exempel finns badrum med dusch men ingen riktig toalettdörr. Vi återkommer till det.

Bilen är gjord för två och de båda sovplatserna ryms i tvärbädden där bak. Antalet bältade platser är dock fyra. Popup-taket på bilden är ett tillval.

Planlösningen är traditionell och på köksbänken, som återfinns direkt innanför entrén finns en tvålågig spis och kylskåpet är placerat på gaveln av köksbänken. Dörren till kylskåpet går att öppna i närmare 180 grader så det går att nå även utifrån. Lådorna i köksmodulen har soft-close-funktion.
 

Vid sittgruppen finns en tvåpersonssoffa med förvaring under soffan. Här finns även överskåp.

Bordet i sittgruppen är 45 centimeter brett och har en utsvängbar del så det kan förlängas. Under överskåpet i sittgruppen finns en skena där en läslampa kan skjutas fram och tillbaka och sättas där behovet av ljus finns. Det finns även uttag för en tv om man önskar placera en sådan ovanför soffan mot toalettväggen.

Värt att notera är belysningen som består av spottar, indirekt belysning och ljuslister. 
 

Största kompromissen

Bakom soffan finns toaletten och då kommer vi till en av kompromisserna – kanske den största. Toaletten, eller om man väljer att kalla det för badrummet, går nämligen ut i mittgången i en rundel ända fram mot köksbänken och saknar därför en regelrätt dörr. Istället är det jalusier som gäller som avskärmning. Golvet i mittgången extraknäcker därmed som duschgolv efter att ett löstagbart ”golvlock” tas bort som döljer duschgolvet.

Eftersom jalusierna används som avskiljare även när man bara använder toaletten så gör det att spåren i golvet där jalusierna åker inte kan döljas av ”golvlocket” utan de är alltid synliga. 

Men återigen är kompromisser något man får göra om man önskar en så liten bil som möjligt men som ändå har de funktioner man önskar. 
 

Längst bak finns tvärbädden som är 118–132 centimeter bred, det skiljer mellan huvud- och fotände och längden är 197 centimeter. Här bak finns överskåp på alla sidor och på ena sidan under skåpen finns även öppna hyllor för bok och glasögon. Det finns också usb-uttag för laddning av telefonen.

Går man ut ur husbilen och öppnar bakdörrarna når man fler förvaringsutrymmen. Dels ryms två gasolflaskor i utrymmet till vänster och i skåpet till höger finns ett smart apotekarskåp att dra ut med flera hyllor.

Grundpriset ligger på cirka 838 000 kronor.

Dethleffs Globetrail 540 DR Advantage

Årsmodell: 2024
Basfordon: Fiat Ducato
Växellåda: Manuell
Motor: 140 hk
Totalvikt: 3500 kg
Tjänstevikt: 2830 kg
Längd: 541 cm
Bredd: 205 cm
Höjd: 265 cm

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.