Nästa artikel
Dieselbilar i Tyskland får förbjudas
NYHETER

Dieselbilar i Tyskland får förbjudas

Publicerad 27 februari 2018 (uppdaterad 31 mars 2018)
Den strid som rasat i Tyskland om att tillåta städer att förbjuda dieselbilar har nu avgjorts av författningsdomstolen i Leipzig. Beslutet innebär att städerna helt kan förbjuda dieselbilar med lägre avgasklassning än euro 6.

Det uppmärksammade rättsfallet kan få omfattande konsekvenser i Tyskland. Det var ett tidigare beslut i lägre instans som överklagades av två tyska städer, Stuttgart och Düsseldorf, men de förlorade den juridiska processen mot den tyska organisationen Die Deutsche Umwelthilfe. Beslutet går ut på att det är förenligt med den tyska rätten att förbjuda dieselbilar och betyder att de dieselförbud som tidigare beslutats om i flera tyska städer nu går att införa även på andra håll. Omedelbart efter beskedet faller flera tyska biltillverkare, bland annat Volkswagen, BMW och Daimler.

I Tyskland finns femton miljoner dieselbilar och av dessa berörs tolv miljoner av beslutet och värdet på dessa bilar förväntas nu sjunka på Europas största bilmarknad. Euro 6 normen blev krav från 2017 års modeller på grund av dispensförfaranden men kan redan finnas tidigare på vissa modeller.

Beslutet gäller redan, formellt från den 1 januari 2018. En viss osäkerhet gäller om förbudet enbart ska gälla vissa zoner eller om hela städer kan införa förbudet.

Upprinnelsen till hela diskussionen om dieselbilars avgaser har sin grund i den välkända skandalen med mätvärden som kommit att i första hand förknippas med Volkswagen även om även andra fabrikanter är inblandade.

Det finns numer även möjligheter att bygga om bilar i euro 5-normen till euro 6, i Tyskland det vill säga. Förhoppningsvis kommer det även att gå i Sverige snart.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.