Nästa artikel
Dieseln HVO100 finns nu för privatbilister
NYHETER

Dieseln HVO100 finns nu för privatbilister

Publicerad 8 februari 2017 (uppdaterad 9 februari 2017)
Sedan tidigare finns den fossilfria dieseln HVO100 för tung yrkestrafik men nu börjar Circle K erbjuda detta alternativ för privatbilister. Circle K hävdar att det minskar koldioxidutsläppen med 90 procent.

Circle K börjar nu att även erbjuda HVO100 till personbilar på tre fullservicestationer i Göteborg; Circle K Frölunda Torg, Circle K Vänortsgatan och Circle K Olskroken.

HVO, hydrerad vegetabilisk olja, är en förnybar diesel som baseras på animaliska och vegetabiliska oljor, avfall och restprodukter och fungerar utmärkt i vanliga dieselmotorer. HVO100 har en europeisk standard, men än så länge är det enbart Citroën och Peugot som godkänt HVO100 på personbilssidan, för Euro5- och Euro6-dieselmotorer, men sannolikt kommer fler följa efter. Till dess gäller det att få godkännande från fordonstillverkaren. 

– För att nå målsättningen om ett fossilfritt Sverige så måste utsläppen minska. Vi vill göra det enkelt för våra kunder att välja fossilfria alternativ. Här vill vi tillsammans med våra kunder aktivt bidra genom att även erbjuda tankställen med HVO100 för personbilar och först ut är Göteborg, säger Helena Fornstedt, Senior Director Fuel på Circle K.

Idag erbjuder Circle K flera förnybara drivmedel för att minska klimatpåverkan från transporter där HVO100 är ett komplement till miles diesel som innehåller upp till 40 procent förnybart, varav 35 procent är HVO. Under 2015 uppgick andelen förnybart till 17,5 procent av Circle K:s totalt sålda drivmedel. Det gav en utsläppsminskning på över 1 miljon ton CO2 vilket motsvarar utsläppen från 440 000 personbilar och gör Circle K till Sveriges största leverantör av förnybara drivmedel.

Priset på HVO100 ligger idag (2017-02-09) på 14,25 kr/liter för privatpersoner.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.