Nästa artikel
Digitala väderstationer ska ge säkrare vägbanor
NYHETER

Digitala väderstationer ska ge säkrare vägbanor

Publicerad 13 december 2019
Jönköping Energi och Tekniska kontoret testar ny teknik för halkbekämpning där Jönköping är först i Sverige med att testa systemet för det här ändamålet.

Som första kommun börjar Jönköping med sensorer i vägbanorna för att hjälpa Tekniska kontoret med halkbekämpning. Med hjälp av givare sänds signaler till ett datasystem som samlar ihop informationen. Detta blir möjligt när det byggs nya trådlösa nät i stora delar av världen. I Jönköping är det Jönköping Energi som bygger och äger nätet som kallas den Regionala Stadshubben. Nätet ger möjligheter att koppla på sensorer av olika slag som tillsammans kan förenkla för personal som arbetar med driftfrågor och man kan med hjälp av sensorerna få in information från stora geografiska områden som exempelvis temperatur i vägbanorna.

– Möjligheterna att använda Stadshubben är många. Nu testar vi att använda sensorer för att mäta lufttemperatur, luftfuktighet och temperatur i vägbanan, säger Patrik Casta på Jönköping Energi. Vi samarbetar med Öresundskraft och är medlemmar i StadshubbsAlliansen. Alliansen är ett antal regionala Stadshubbar som samverkar både affärsmässigt och tekniskt och tillsammans bygger vi Smarta städer.

Testprojektet görs tillsammans med Tekniska kontoret och tillsammans med Trafikverkets väderstationer blir det ett bra beslutsunderlag för beredskapsarbetsledarna hur de ska prioritera halkbekämpningen i kommunen. 

– Uppgifterna som vi får via sensorerna är mycket värdefulla för oss. Det ger oss möjlighet att lägga våra resurser där de behövs som bäst. Vi ser med spänning fram emot resultatet av testprojektet och hoppas att vi har hittat en framtidslösning med sensorer, säger Reimer Selero som är projektledare på Tekniska kontoret. 

Projektet kommer att pågå under vintern och kommer att utvärderas till sommaren.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.