Bild
Nästa artikel
Bilisterna beter sig inte annorlunda även om stolparna står glesare, enligt en färsk studie.
Bilisterna beter sig inte annorlunda även om stolparna står glesare, enligt en färsk studie.

Onödigt många kantstolpar i Sverige

NYHETER

Kantstolparna som markerar hur vägen går sitter onödigt nära varandra, konstaterar forskare vid VTI efter en simulatorstudie.

Hur långt ska det egentligen vara mellan de svartvita stolparna som står intill vägarna? Regelverk finns men ingen har tagit reda på vilket intervall som är att föredra.

Förrän nu. Forskare vid VTI, Statens väg- och transportforskningsinstitut, genomförde en simulatorstudie för att avgöra det mest lämpliga avståndet mellan stolparna.

I dag är avståndet på raksträckor 50 meter, men enligt studien gör det ingen skillnad om stolparna sätts upp med 100 meters mellanrum, precis som i Danmark.

”Resultaten visar att stolparnas placering enligt det danska reglementet ger ett likartat trafikantbeteende jämfört med kortare avstånd. Färre stolpar ger lägre investerings- och underhållskostnader och kan därmed rekommenderas”, skriver VTI.


Artikeln ursprungligen publicerad på Vi Bilägares sajt.

Taggar: Nyheter

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.