Nästa artikel
Din försäkring kanske inte gäller
NYHETER

Din försäkring kanske inte gäller

Publicerad 20 februari 2017 (uppdaterad 20 februari 2017)
Vet du om din försäkring gäller? Försäkringsbolagen har nämligen värdegränser för din husbil som om de passeras kan göra att du helt enkelt inte får någon ersättning alls och i andra fall får den begränsad.
För att få grepp på frågan måste vi dela upp försäkringen i dess tre grundmoment, trafikförsäkringen, delkaskon och helkaskon.

Trafikförsäkringen gäller för skador som du med ditt fordon orsakar en motpart. Om du krockar och felet är ditt ersätter trafikförsäkringen motpartens skador på egendomen med en så hög ersättningsgräns att den i praktiken aldrig uppnås.

Delkaskon, populärt kallad stöldförsäkring, ersätter skador som brand, stöld och glas. Här finns en värdegräns på en miljon, inklusive efterutrustade tillbehör, hos många försäkringsbolag. Om ditt fordon är värt mer krävs dessutom oftast ett av försäkringsbolaget godkänt positioneringssystem (larm med sökfunktion via gps).

Om värdet på din husbil är högre än gränsen hos ditt försäkringsbolag, och du inte höjt det, har de möjligheten att helt neka ersättning exempelvis vid en helstöld men du kan, och bör, höja värdet. Uppgiften om värdegränsen bör framgå av ditt försäkringsbrev men kan även finnas dolt i det finstilta. Tänk dessutom på positioneringssystemet, för även om värdet är korrekt men det saknas spårningssystem kan det innebära att försäkringsbolaget helt nekar ersättning.

För skador i övrigt, kanske en brand, läggs den maximala ersättningen på försäkringsbolagets högsta gräns. Det inkluderar i normalfallet även extrautrustning som AC, nivelleringssystem, markis och liknande.

Helkaskon, populärt kallad vagnskadeförsäkring, täcker egenorsakade skador på det egna fordonet. Oftast är detta aktuellt om du själv orsakat en krock för skadorna på ditt eget fordon. Maxbeloppet lär knappast bli aktuellt annat vid en totalskada vilket betyder att husbilen blir inlöst.

Det finns anledning att påpeka att helkaskomomentet även underlättar skaderegleringen då skaderegleringen kan inledas utan att skuldfrågan är avgjord.

Kolla ditt försäkringsbrev var din ersättningsgräns går så att du inte blir utan ersättning vid en skada!

Den 1 mars börjar nya försäkringsvillkor gälla på If. Då ökar de ersättningsnivån för vissa försäkringsmoment som feltankning, om du exempelvis tankar diesel i färskvattentanken. Kolla upp vad som gäller med ditt försäkringsbolag och utöver den "vanliga" försäkringen finns möjligheter att teckna assistansförsökring som hjälper till vid vissa driftsavbrott. Exempel på sådant är punktering och nyckelproblem, och påföljande extrakostnader som hotell och eventuell hemresa.

Likaså finns det anledning att ha hemförsäkring och fordonsförsäkring i samma bolag. Vissa försäkringsmoment kan komplettera varandra och det är lättare att ha en skadereglering än två. Kolla även här vilka värdegränser som gäller vid ett rimligt scenario, som vid ett inbrott där telefon, dator och kreditkort stjäls. Glöm inte att aldrig låta stöldbegärlig egendom ligga synligt i bilen, även om du är i bilen och speciellt inte om du ligger och sover.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.