Nästa artikel
Drivmedel ska miljöklassas
NYHETER

Drivmedel ska miljöklassas

Publicerad 14 april 2018
Regeringen lade den 12 april fram sin proposition om miljöinformation om drivmedel. Tanken är att det nästa sommar ska finnas en deklaration vid pump av drivmedlets klimatpåverkan, ursprung och råvaror.
Miljöminister Karolina Skog har sagt att det ska bli en miljödeklaration vid pump vid flera tillfällen under våren och nu har regeringen lagt fram sin proposition.

Den innebär att drivmedelslagen ändras så att regering eller myndighet ges rätt att meddela föreskrift om att drivmedelsleverantörer är skyldiga att informera konsumenter om drivmedlens klimatpåverkan och andra förhållanden som har betydelse för att bedöma drivmedlens miljöpåverkan. Alla detaljer i utformningen av en sådan konsumentinformation lämnas till de kommande föreskrifterna.

Propositionen innehåller resonemang kring hur konsumentinformationen kan utformas, men ger inga tydliga förhandsbesked. Dock nämns att det finns en viss osäkerhet om att ett EU-direktiv kan förhindra att information om råvarornas ursprungsländer får offentliggöras.

– Det viktigaste är att informationen ges vid pump där vi handgripligen väljer drivmedel, säger Per Östborn, drivmedelsansvarig på Gröna Bilister. Alla bilister måste få sig en tankeställare varje gång de tankar för att miljöinformationen ska få en styrande effekt. 

De stora drivmedelsbolagens branschorganisation SPBI är emot att införa denna lagändring.

Här hittar du regeringens proposition

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.