Nästa artikel
Dyrare avgifter för att äga bil 2022
NYHETER

Dyrare avgifter för att äga bil 2022

Publicerad 14 juni 2021 (uppdaterad 14 juni 2021)
Transportstyrelsen föreslår ett stort antal höjda avgifter från 2022. En höjning som berör många är vägtrafikregisteravgiften, som förslås öka från 65 till 75 kronor. Samtidigt föreslås en sänkning av avgiften för registreringsskylt från 80 till 62 kronor. De nya avgifterna föreslås gälla från den 1 januari 2022.

Transportstyrelsen ser varje år över de avgifter som tas ut för tillståndsprövning, tillsyn och registerhållning för att säkerställa att intäkterna motsvarar kostnaderna. Under våren 2020 fattade myndigheten ett principbeslut om att frysa alla avgifter och inte genomföra några ändringar från januari 2021. Det var en åtgärd för att, i den nya pandemisituationen, underlätta för transportbranschen. Transportstyrelsen senarelade också utskick av fakturor och erbjöd längre betalningstid. Principbeslutet om att frysa avgifterna bidrog till negativa resultat inom flera områden.

– Vi måste ta ut avgifter som motsvarar de kostnader vi har för verksamheten. Vi föreslår därför ett flertal avgiftshöjningar från 2022, säger ekonomidirektör Rosie-Marie Fors.

Höjningarna i förslaget gäller såväl registerhållningsavgifter som avgifter för tillstånd och tillsyn. Höjningar föreslås både för aktörer som bedriver verksamhet och för personliga certifikat.

Höjningen, enligt föreslaget, ska träda ikraft från och med 1 januari 2022.

Transportstyrelsens avgifter

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.