Bild
Nästa artikel
Dyrt att inte rapportera viltolycka

Dyrt att inte rapportera viltolycka

NYHETER

En kvinna från Vaggeryd som körde på ett vildsvin men inte omedelbart rapporterat detta till polisen har dömts till höga böter.

I augusti för knappa året sedan inträffade en kollision med ett vildsvin som sprang över vägen. Kvinnan som körde bilen upplevde inte olyckan som allvarlig utan mer som att hon bara "touchade" det sista av en rad vildsvin. Morgonen därpå ringde hon polisen som dock såg allvarligare på händelsen. Det hjälpte inte att hon skyllde på att hon blev chockad när olyckan inträffade rapporterar SvT.

Kvinnan, som förnekar brott, blev anklagad för förseelse mot jaktlagen och Jönköpings tingsrätt menar att kvinnan varit grovt oaktsam genom att inte meddela polisen på en gång. Tingsrätten menar att chocken inte påverkar bedömningen av hennes handlande och hon fick 14 800 kronor i böter för förseelse mot jaktlagen.

Hittills i år har det rapporterats drygt 2000 viltolyckor där vildsvin varit inblandade enligt Nationella Viltolycksrådet

Fakta

Enligt § 26 i Jaktlagen och § 40 i Jaktförordningen måste man rapportera en sammanstötning mellan motorfordon och björn, varg, järv, lodjur, älg, kronhjort, dovhjort, rådjur, utter, vildsvin, mufflonfår och örn till polisen. Detta måste man göra även om djuret inte är synbarligen skadat. Att inte anmäla en sammanstötning är straffbart och belagt med böter.

  • Placera ut varningstriangel så att inte fler olyckor händer.
  • Markera alltid olycksplatsen så att jägare med eftersökshund kan hitta platsen.
  • Ring 112 och anmäl olyckan.
  • Även om viltet ligger dött på platsen ska markering ske som information till andra trafikanter att olyckan är anmäld till polisen.
  • Häng upp markeringsremsan på den sida av vägen som viltet försvann efter kollisionen.
  • Vid kollision med vildsvin, björn, varg och lodjur placeras markeringsremsan cirka 100 meter från olycksplatsen. Informera polisen om detta.
  • Om möjligt avlägsna döda djur från vägbanan, men tänk på din egen säkerhet.
  • Försök inte att själv göra ett eftersök, djurets lidande kan förvärras.
  • Försök inte att själv avliva det skadade djuret om du inte har den kunskapen.
  • Om du har kört på en hund, försök aldrig att avliva den, låt veterinär avgöra.
Taggar: Nyheter

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.