Nästa artikel
E-legitimationer i EU ska kopplas ihop
NYHETER

E-legitimationer i EU ska kopplas ihop

Publicerad 20 augusti 2019 (uppdaterad 20 augusti 2019)
DIGG är Myndigheten för digital förvaltning som går ut med information om att allt fler utländska medborgare kan använda sin e-legitimation för att säkerställa sin identitet med svenska myndigheter. Men detsamma gäller för svenska medborgare utomlands.

På motsvarande sätt som att telefonin blir allt mer hopkopplad i EU är syftet med detta EU-regelverk om e-legitimationer som skapades i september 2018 och kallas eIDAS att det ska bli enklare att kunna legitimera sig elektronisk oavsett vem man är och var man är inom EU. eIDAS är ytterligare en pusselbit i EUs vision om ett gränsöverskridande Europa. Den digitala samhällsservicen ska underlätta för företag och för människor att leva, bo, studera och jobba över landsgränserna.

DIGG:s pressmeddelande gäller primärt att tyska medborgare i sina kontakter med svenska myndigheter kan använda sin tyska e-legitimation liksom sedan tidigare medborgare i Spanien, Italien och Kroatien. Detta väckte vår nyfikenhet om vad som gäller omvänt, det vill säga om svenskar kan använda sin svenska e-legitimation i kontakten med andra länders myndigheter.

Vi talade med Inger Greve som är kommunikatör på DIGG som berättade om intentionen med förändringen vars syfte är att snarast möjligt genomföra samordningen. Hennes uppfattning var att detta skulle vara på plats successivt men troligen inom en femårsperiod utan att kunna ge något exakt besked om tid. Samordningen kommer efterhand.

– Det känns otroligt roligt att vi nu kan logga in även med e-legitimationer från Tyskland. Tyskland är den starkaste ekonomin i Europa och Sveriges största handelspartner. Nu krävs att de svenska myndigheterna och kommunerna öppnar upp sina e-tjänster så att det går att ta nästa steg, att utföra ärenden digitalt med en utländsk e-legitimation, säger Anna Eriksson, generaldirektör på DIGG. Vi ser fram emot den tjänst som blir först ut.

För de som reser till exempelvis Spanien under längre perioder på vintern kommer systemet att förenkla för kontakter med spanska myndigheter och företag som kräver legitimering vid digitala kontakter men när respektive länder godtar systemet kommer att meddelas via respektive lands egna myndigheter.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.