Nästa artikel
E6 får pris för arkitektur
NYHETER

E6 får pris för arkitektur

Publicerad 29 november 2017 (uppdaterad 29 november 2017)
Trafikverkets arkitekturpris gick i år till en åtta kilometer lång motorväg, mitt i Unescos världsarv Tanums hällristningar, mellan Pålen och Tanumshede. Utmärkelsen delades ut igår på Sveriges Arkitekters årliga gala. Se videon från vägavsnittet!

– Att utforma väg i ett världsarv är en verkligt utmanande uppgift! De ansvariga för projektet har visat mod, kunskap och ödmjukhet inför den uppgiften, säger Anna Lindell, ordförande i arkitekturprisets jury och strateg på Trafikverket. E6:ans stora kvalitet är enkelheten och de väl genomarbetade lösningarna. Helt enkelt god vägarkitektur som visar upp unika natur- och kulturvärden.

Trafikverkets Arkitekturpris ges till infrastrukturanläggningar som präglas av god arkitektur, det vill säga anläggningar som är välfungerande, hållbara och vackra. Tävlingen hålls vartannat år och omfattar både större som mindre anläggningar för såväl person- som godstransporter.

– Ett arkitekturpris som delas ut till infrastrukturanläggningar är något mycket speciellt. I Danmark har vi inget liknande pris – det är något vi kan lära oss av, säger Helle Juul, årets prisutdelare, arkitekt vid Juul& Frost i Köpenhamn. Priset uppmärksammar sambandet mellan god arkitektur och hög tillgänglighet i vardagsresandet.

Priset ska inspirera och lyfta fram förebilder för god arkitektur inom infrastruktursektorn.

– Att vi lyckades bygga en väg i ett världsarv, och dessutom få pris! Jag är glad och stolt, säger Håkan Wennerström, regionchef Väst på Trafikverket och beställare av anläggningen. Det hade aldrig varit möjligt utan vårt kärngäng som följde gestaltningsfrågorna genom hela projektet. Jag tänker på de fantastiska bergsskärningarna, klipporna vi tagit fram eller bara hur vägen följer landskapet. Det är vackert och ett föredömligt arbete av alla.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.