Nästa artikel
E6 genom Gudbrandsdalen får pris för sin skönhet
NYHETER

E6 genom Gudbrandsdalen får pris för sin skönhet

Publicerad 31 oktober 2018 (uppdaterad 9 januari 2019)
Sedan 30 år delar Statens vegvesen i Norge ut ett pris för deras vackraste väg och i år gick det delade priset till E6 mellan Frya och Sjoa i Gudbrandsdalen.
Den prisbelönade nybyggda vägsträckan i Gudbrandsdalen är 33 kilometer lång och man har lagt stor vikt vid att anpassa vägens sträckning till det vackra landskapet. Vägen är byggd med dubbla körfält i vardera riktningen och har separerande mitträcke.

Vägsträckningen är en förebild nä det gäller att bygga en stor väg i ett krävande landskap, skriver juryn fritt översatt i pressmeddelandet om det som officiellt heter "Vegdirektørens pris for vakre veger".

Första gången som priset delades ut, för 30 år sedan, gick priset till den då nya Strynefjellsvegen.

Vi skrev i inledningen att årets pris var delat och den andra vinnaren är huvudgatan i Tvedestrand som förstås förtjänar att nämnas men inte är avsedd för färd vare sig med husbil eller husvagn. Där har gammal gatsten använts men med modern slät stenläggning i mitten för att behålla karaktären i stadsmiljön.

– Vakre vegers pris henger høyt og har solid status i bransjen, säger juryordförande Ola Bettum från Norske landskapsarkitekters förening NLA som fortsätter, Vi legger spesielt vekt på helheten i prosjektene. Gode anlegg handler om gode løsninger i alle ledd, både planlegging, bygging og i et drift- og bruksperspektiv.

Ytterligare information finns på www.vegvesen.no/vakrevegerspris2018

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.