Tesla med ett rejält taktält från Outdoordays. Notera även den personliga registreringsskylten. Eldriven campingbil är inte så dumt. Kanske fälla upp taktältet medan man laddar bilen?

Nästa artikel
Elbilsmässa med campingögon
eCarExpo

Elbilsmässa med campingögon

Publicerad 4 februari 2023 (uppdaterad 6 februari 2023)

Tesla med ett rejält taktält från Outdoordays. Notera även den personliga registreringsskylten. Eldriven campingbil är inte så dumt. Kanske fälla upp taktältet medan man laddar bilen?

Vi besökte elbilsmässan i Stockholm med våra campingglasögon påtagna. Inga husbilar i sikte men väl några intressanta dragbilar och tillbehör!

Nybilsmässor hör inte till vanligheterna numera och därför är det kul att elbilsmässan finns. Vi besökte eCarExpo 2023 i början av februari och med avsikten att titta efter intressanta dragbilar och tillbehör som passar campingintresset. I år blev det för övrigt besöksrekord med 16000 besökare under de tre dagarna som mässan pågick. Intresset för elfordon verkar med andra ord högt.

Det var med ganska lågt ställda campingförväntningar vi besökte mässan, men undertecknad blev ändå glatt överraskad precis innanför mässentrén! Där stod nämligen häftiga lilla husvagnen från Mink Camper! Sedan kom en röd Tesla med taktält och direkt efter den väntade tredje överraskningen i form av Ford F-150 Lightning! En camper-bärare och dragbil av högsta rang! Världens bästa pickup för ändamålet tro? Åtminstone är F-150 Lightning mässans överlägset bästa husbilsämne/dragbilsämne! Mer info i bildtexterna nedan...
 

 

 

Ford F-150 Lightning är full med smarta lösningar som gör den perfekt som värdbil till en camper på flaket eller en husvagn på kroken. 586 hk, 775 Nm, 886 kg lastvikt, 3,5 ton dragvikt, 52 mil räckvidd, B-körkort, 11 eluttag...

Ford F-150 Lightning. Inredning med 15,5 tums skärm mellan sätena och rejält med förvaring av småsaker i de stora lådorna mellan sätena. Härliga takfönster ger ljusinsläpp till de fem åkande. Backningshjälp för släp, 360° kamera och ljudsystem från Bang & Olufsen med 18(!) högtalare och sammanlagt 1080 Watt.

Ford F-150 Lightning. Ett problem för den som har camper på flaket kan vara att lastutrymmet försvinner. En del sliter ut baksätet men Ford F-150 Lightning har dessutom en rekordstor "Frunk" på 400 liter. Trunk fram alltså! Åtta cementsäckar ryms där enligt Ford. Perfekt när flaket är upptaget av en stor camper.

Ford F-150 Lightning. Under det enkelt uppfällbara baksätet finns ännu mer förvaringsutrymme!

Ford F-150 Lightning. Backningshjälp för släp är inte alls dumt på en stor pickup. F-150 Lightning är första pickisen i världen med dragkroksassistent. Har man en bred camper "på ryggen" och kanske drar ett skotersläp är det extra skönt. Bara att vrida den lilla ratten så sköter automatiken... den stora ratten.

Förutom kultryck så finns också inbyggda vågar som visar hur lastfördelningen och vikten ser ut på den stora skärmen i Ford F-150 L.

En till detalj som gör denna pickup perfekt som campingbil är att den har hela 11 olika kontaktuttag. Dels på flaket, dels framme i frunken och dels inne i hytten. USB, USB-C, 230V kraftuttag och 12V uttag. 9,6 kW kan man kräma ur dessa uttag..

Batteripack och elmotorer är mycket lågt placerade för bästa tyngdpunkt. På pappret ser det ut att vara bra för en camper där tyngdpunkten blir ganska hög.

Tesla med ett rejält taktält från Outdoordays. Notera även den personliga registreringsskylten. Eldriven campingbil är inte så dumt. Kanske fälla upp taktältet medan man laddar bilen?

Fisker Ocean var nästan ensam om att ha dragkrok på elbilsmässan. 1800 kilo dragvikt. 550 hästar, 0-100 km/h på 3,5 sek, 63 mils räckvidd, fyrhjulsdrift, 15 högtalare, solcellstak, Pris från 455.000 kr. Fisker grundades av en dansk och byggs i Österrike.

Mink Campers lilla Wheel House är en lättdragen droppvagn med ett futuristiskt utseende. Vagnarna säljs i Sverige och vi har skrivit om dem i denna artikel.

Denna mäktiga "kylare" tillhör bamse-suven Hongqi E-H59. Sexsitsig superlyx för miljonen kronor och 1500 kilos dragvikt samt 46,5 mils räckvidd. Exclusive-modellen på bilden har mängder av utrustning som massage i både fram- och baksäten.

Hongqi norpade designchefen från Rolls-Royce och det har resulterat i inte bara en maffig kylare utan också en superlyxig insida. Detta är en riktigt stor pjäs på 2,8 ton. Modellen på bild är den exklusiva varianten med sex säten.

Elmotorer och batterier ger stora möjligheter till smarta uppfinningar och här är en svensk påhängsmotor, Zipforce, som gör din trampcykel till elcykel. Supersmart och enkel montering. Ett litet gummihjul trycker mot cykeldäcket och en trådlös sensor kläms fast på ena trampan för att känna av när du trampar. Sedan är det bara att susa iväg i ca 7 mil. Avsevärt lättare i vikt än en elcykel och priset är ca 8000 kr. Vi återkommer med test!
 

Det fanns ett flertal fabrikat med elskotrar på mässan. Här är Niu som har allt från 25 km/h och 45 km/h mopeder till blixtsnabba motorcyklar. Vi har testat dem i husbilen och återkommer med rapport om detta på vår YouTube-kanal.

Det fanns mängder av företag som visade olika ladduttag till elbilar men Ctek var intressantast för oss campingentusiaster. Dock inte deras ladduttag utan snarare deras smarta batteriladdare. Särskilt laddaren CS Free som är smartladdare, booster och powerbank i ett. Har du inte eluttag och vill underhållsladda husbils- eller husvagnsbatteriet under vinteravställning är denna perfekt!

Ctek CS Free är en underhållsladdare och powerbank i ett som gör att du kan ladda även när det inte finns eluttag i närheten. Perfekt i ladan på landet där husbilen står på vinterförvaring...

Ett par transportbilar fanns också på mässan som kanske kan bli vanlife-byggen i framtiden. Här är en eldriven Fiat Doplo.

Nissan transportbil med eldrift. Framtida byggämne för vanlife entusiaster?

Denna smala elbil (Eloped) har inte vält utan det är bara bilden som inte går att räta upp så du får vrida skärmen...ursäkta besväret! Kanske funkar dessa små elopeder som shoppingbil i en Concorde eller Morelo?

eCarExpo hölls i år 2023 på Friends Arena i Stockholm. Mässan hålls även i Köpenhamn och pendlar också mellan Göteborg och Stockholm.

eCarExpo i Friends arena, Solna, pågår 3-5 februari 2023.

Längst till höger står Nils Svärd som är däckexpert på vår systertidning Vi Bilägare. Han svarade på frågor om däck på elbilar och vad som är bra att tänka på.

eCarExpo

eCarExpo är en tvåstadsmässa som arrangerades första gången 2016. Mässan flyttar mellan Stockholm och Göteborg och sedan tre år tillbaka hålls den också i Köpenhamn varje år. Under dessa år har både antalet utställare och antalet besökare tredubblats. Omkring 100 utställare och i år blev det nytt besöksrekord med 16.000 besökare under 3 mässdagar.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.