Nästa artikel
Eldningsförbud på grund av torka och brandrisk
NYHETER

Eldningsförbud på grund av torka och brandrisk

Publicerad 18 juni 2021
I Kävlinge kommun är det från och med den 17 juni förbjudet att elda utomhus. Det finns dock anledning att hålla koll på lokala eldningsförbud oavsett var man befinner sig.

Eldningsförbudet innebär att alla former av eldning utomhus är förbjuden. Förbudet omfattar aktiviteter som eldning, grillning, matlagning, bränning med fast bränsle (ved, kol, gräs, ris, grenar etc.) samt aktiviteter som innefattar användande av spritbrännare, gasolbrännare, pyroteknik eller så kallade heta arbeten i skog och mark. Förbudet gäller även iordningställda grillplatser. Med utomhus avses i denna föreskrift (2 kap. 7 § förordningen, 2003:789) skog eller mark så nära skog att eld lätt kan spridas vidare i terrängen.

Det är tillåtet att grilla med kol/briketter/gas på egen tomt med grillar på ben eller stativ så att det inte finns risk för brandspridning. Grillen ska placeras på ett jämnt underlag av grus eller sten på behörigt avstånd från brännbart material. Ha alltid tillgång till vatten för att kunna släcka elden. Observera dock att engångsgrillar inte får användas.

Den som uppsåtligen eller genom oaktsamhet bryter mot eldningsförbudet kan dömas till böter med stöd av 10 kap. 3 § lag (2003:778) om skydd mot olyckor.

Undantag från förbudet kan i särskilda fall medges av den myndighet som fattat beslut om denna föreskrift.

Föreskriften för Kävlinge gäller från och med den 17 juni 2021 fram till beslut om föreskriftens upphävande. Kävlinge kommun kommer att informera om när eldningsförbudet inte längre gäller.

Vanliga frågor och svar om eldningsförbud på dinsakerhet.se

Håll dig uppdaterad om brandriskprognosen via Räddningstjänsten Syd
 

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.