Nästa artikel
Eldriven buss från Volvo vinner terräng
NYHETER

Eldriven buss från Volvo vinner terräng

Publicerad 19 september 2017 (uppdaterad 30 september 2017)
Alternativa drivsystem för tunga fordon blir allt mer aktuella i spåren av dieselförbud. Kan Volvos lösning med en helt elektriskt driven frikörande buss som snabbladdas vara en teknik som även skulle fungera för husbilar? Nu har Volvo sålt 25 bussar till Trondheim.
Det är norska Tide Buss i Trondheim som har lagt en order på 25 elbussar med leverans från 2019. Tidigare platser som satsat på Volvos helelektriska stadsbuss är bland annat Malmö, Differdange i Luxemburg och Harrogate i England. Som jämförelse till Trondheims beställning kan nämnas att Sales-Lentz i Differdange beställde fyra bussar för att komplettera de 24 Volvo hybridbussar och tolv Volvo elhybridbussar som redan finns i deras fordonsflotta.

Det tekniska problemet finns på flera plan, bland annat räckvidden, vikten och överbelastningsproblem. När det gäller bussarna löser man räckvidden med hjälp av snabbladdningar vid ändstationerna och Volvo levererar en helhetslösning där de tar ansvar för såväl batterier som laddstationer. Vad bolagen betalar för denna helhetslösning är inte offentligt.

Laddstationerna använder sig av en teknik som kallas Oppcharge, ett system som även kan användas av andra fordonstillverkare. De större tillverkarna enades om ett system med automatiska strömavtagare, ett system liknande det som gamla tiders elbussar använde. Systemet inkluderar trådlös kommunikation, kontaktplattor och byggnationer som automatiskt kopplar upp fordonet till laddstationen.

Hur rena elfordonen är totalt sett beror till stor del på batterierna som med nuvarande teknik bedöms vara miljöfarliga samt vilken produktionsteknik som används för att framställa elen. Fördelen är förstås att fordonen inte producerar några avgaser lokalt.

Tror du att det här är en teknik som skulle kunna anpassas och användas till husbilar?

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.