Nästa artikel
Elektrisk Ford Transit presenterad
NYHETER

Elektrisk Ford Transit presenterad

Publicerad 12 november 2020 (uppdaterad 2023-02-06 14:55)
Eldrivna transportbilar lämpliga som basfordon till husbilar är än så länge ovanliga, inte minst för deras begränsade räckvidd. Nu kommer dock Ford E-Transit som batteriversion med en räckvidd på 35 mil.

Ford presenterade i dag sin nya E-Transit som är en helelektrisk transportbil som levereras i 25 olika kombinationer och storlekar och kan frakta upp till 4,25 ton. Drivlinan och fjädringssystemet har designats om för att optimera lastutrymmet som har en lastkapacitet på upp till 15,1 kubikmeter, samma som bakhjuls- och dieseldrivna Transit. Batteriet är på 67 kilowattimmar och ger en uppskattad räckvidd på 35 mil.

Ford har tillverkat transportbilar ända sedan 1905, och Transit-familjen i 55 år. Sedan 2018 har man haft pilottester med elektriska transportbilar i England, Tyskland, Spanien och Turkiet för att studera hur förare använder Transit Custom Plug-In Hybrid. Utifrån de testerna har företaget dragit lärdomar om bland annat hur fordonen används och hur förarnas laddningsvanor ser ut, och använt lärdomarna i utvecklingen av E-Transit och bilens kringtjänster. Fords globala satsning på elektrifiering är på 11,5 miljarder amerikanska dollar till 2022.

– Ford är ett ledande transportbilsvarumärke i Europa och Nordamerika. Att få bort utsläppen från transportbilsparken, i synnerhet för sista steget av leveranskedjan, ”last mile”, som växer explosionsartat, är helt avgörande för en hållbar framtid. Ford är redo att leda elektrifieringen som började med prisbelönta Transit Custom Plug-In Hybrid och EcoBlue Hybrid. Det är bra för planeten men också en stor fördel för kunderna, med lägre driftkostnader och uppkopplad teknik som kommer hjälpa dem i deras verksamhet, säger Jim Farley, vd på Ford.

Ett särskilt eco-läge ska ge upp till 8–10 procent bättre energianvändning när E-Transit körs olastad eller i motorvägsfart enligt Fords data. Eco-läget begränsar topphastigheten, anpassar accelerationen och optimerar klimatanläggningen för att maximera räckvidden.

Bilen har både växelströmsladdning och snabbladdning med likström. Ombordladdare är på 11,3 kilowatt och kan fulladda batteriet på strax över åtta timmar, med snabbladdare på upp till 115 kilowatt kan batteriet laddas från 15 till 80 procent på strax över halvtimmen.

E-Transit kommer börja levereras i Europa i början av 2022 och tillverkas på Fords Otosan Kocaeli-fabrik i Turkiet på en dedikerad linje tillsammans med Transit Custom Plug-In Hybrid, som vann utmärkelsen ”Van of the Year” 2020. För nordamerikanska marknaden kommer E-Transit att tillverkas på Kansas City-fabriken i Missouri.
 

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.