Bild
Nästa artikel
Elektroniken backar åt dig

Elektroniken backar åt dig

NYHETER

Volkswagens Trailer Assist ska göra livet lite enklare vid backandet med husvagn eller annat släp.

Elektronikens tidsålder är här och det märks inte minst i den snabba utvecklingen av körhjälpmedel i bilarna. De senaste åren har det kommit nya produkter som för bara tio år sedan ansågs som ren science fiction. I denna rad med hjälpmedel lanserar nu Volkswagen en elektrinisk backhjälp. Ställ in vart du vill att husvagnen ska backa och luta dig tillbaka!

Riktigt så bra är inte systemet, ännu är det nog bäst att tillägga. Men det är i varje fall till stor hjälp.

Systemet som kallas Trailer Assist bygger på information från kameror och backsensorer och systemet fungerar på motsvarande sätt som Volswagens parkeringsassistans.

Du börjar med att lägga i backväxeln men sedan måste du trycka på en knapp för att starta systemet. På instrumentpanelen visas då en symbol som berättar vilken vinkel släpet har mot bilen. Nu ställer du in den vinkel du vill ha med hjälp av knappen för sidobackspeglarna.

Även om den här funktionen är till god hjälp fungerar det inte utan mänsklig övervakning. Exempelvis håller det inte koll på vad som eventuellt finns i vägen även om vinkeln blir rätt.

Expressen har provkört systemet och skriver så här
- Vi testade att backa rakt bakåt, utan någon hand på ratten, cirka 20 meter och det var inga problem alls. Sen ställde vi in knappt 90 graders vinkel på släpet och började backa - för att simulera till exempel en vändning i en korsning. När släpet vänt runt och står rakt igen gäller det att ställa in noll graders vinkel - alltså rakt bakåt igen. Då ser systemet till att räta upp bil och släp till en rak linje. Pyssligt men det fungerar.

Med några enstaka års utveckling kan det här säkert bli en ny funktion på alla nya bilar.

Kommentera: Är det här något du ser fram emot eller är det bara ytterligare en onödig funktion?

Taggar: Nyheter

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.