Nästa artikel
Elva procent av förarna har olaglig syn
NYHETER

Elva procent av förarna har olaglig syn

Publicerad 26 november 2019 (uppdaterad 26 november 2019)
Synbesiktningen 2019, Sveriges största syntest av bilförare och ett samarbete mellan Synoptik och Bilprovningen, visar att elva procent av bilisterna kör med olagligt dålig syn.

Synbesiktningen är ett samarbete mellan Synoptik och Bilprovningen. Syftet är att uppmärksamma både synens betydelse för ansvarsfull bilkörning samt vikten av att synas i trafiken. Under elva år har totalt över 26 000 syntester genomförts, 2019 svarade 2083 bilister på attitydfrågor och 1555 testade sin syn. Synbesiktningen genomförs varje år under hösten då kraven på bilförarnas syn ökar som mest.

Vid Synbesiktningen 2019, som genomfördes 17–20 oktober, svarade 2 083 bilister på attitydfrågor, varav 1 555 även testade sin syn. När resultaten mellan länen jämförs visar det sig att elva procent av bilisterna i Stockholms län, lika många som riksgenomsnittet, inte hade fått ta körkort med den synskärpa som de har idag. I Sverige krävs det endast ett syntest när man ansöker om lämplighetsintyg för att ta körkort, efter det behöver man aldrig kontrollera sin syn igen för att få köra i trafiken.

Bilisterna i Stockholm ser dock bättre än dem i Skåne, där andelen med olaglig syn ligger på hela 13 procent. I Göteborg är motsvarande siffra sju procent. Trots den skrämmande statistiken från Synbesiktningen finns inga åtgärder för att främja bilisters synskärpa i Trafikverkets plan för Nollvisionen.

– Vi ser att det finns vissa skillnader mellan länen vad gäller synskärpan. Även om Stockholm ligger på riksgenomsnittet är elva procent en alldeles för hög andel. Det är mycket oroväckande att så många har en olaglig syn och trots det är ute i trafiken, säger Lottie Funck Ekelund, marknadsdirektör på Synoptik.

Synbesiktningen 2019 visar att nio av tio bilister i Stockholm vill införa lagstadgade synkontroller, i likhet med flertalet EU-länder, i samband med körkortsförnyelsen vart tionde år.

– Att se bra borde vara en förutsättning för att få sätta sig bakom ratten. Inte bara när man tar körkort utan så länge som man kör i trafik. Därför borde återkommande synkontroller även lagstadgas i Sverige. Synbesiktningen visar dessutom att nio av tio svenska bilister är för detta, säger Cecilia Blom Hesselgren, kommunikationschef på Bilprovningen.

Bilister med olaglig syn För lagstadgade synkontroller
Resultat på riksnivå 11% 90%
Skåne län 13% 89%
Stockholms län 11% 90%
Västra Götalands län 7% 88%

Kort om resultaten av Synbesiktningen 2019

  • 90 procent anser att de ser tillräckligt bra för att köra säkert (93 % män, 86 % kvinnor).
  • 11 procent har en synskärpa som ligger under dagens körkortskrav.
  • 90 procent vill lagstadga synkontroller vid körkortsförnyelse.
  • 59 procent av de som vill se lagkrav vill att det införs vid 45 års ålder eller tidigare.
  • 82 procent tycker att bilister bör kontrollera synen minst vart femte år för att köra trafiksäkert.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.