Bild
Nästa artikel
En av fem har slumrat till bakom ratten

En av fem har slumrat till bakom ratten

NYHETER

Så många som 17 procent av de svenska bilisterna har slumrat till bakom ratten. Detta enligt en ny undersökning genomförd av Novus på uppdrag av Circle K. Undersökningen visar dessutom att bilisterna försöker motverka tröttheten med metoder som visar sig inte hjälper.

Att vara påtagligt trött när man kör bil är både straffbart och farligt, men ändå uppger mer än hälften av bilisterna att de inte avstår från bilkörning vid trötthet vilket kan vara lika farligt och straffbart som att köra rattfull. Det rubriceras som vårdslöshet i trafik och kan jämföras med 0,8 promille alkohol i blodet. Trots detta skulle mer än varannan bilist (56%) inte avstå bilkörning vid trötthet, enligt den nya undersökning som Circle K låtit Novus genomföra.

Det är fler manliga bilister (70%) än kvinnliga (51%) som uppger att de kört bil när de varit så trötta att det skulle kunna ha påverkat körningen. Dock är kvinnliga bilister (69%) sämre på att stanna till för att vila, sova eller sträcka på sig när de känner sig trötta än vad manliga bilister (85%) är. 

Forskning visar att det mest effektiva motmedlet mot trötthet är sömn. Men trots det försöker många hålla sig pigga bakom ratten genom att exempelvis öppna ett fönster (32%), sänka värmen i bilen (27%) eller spela hög musik (25%). Det finns dock inga vetenskapliga belägg för att detta hjälper. 

Mörkertalet kring trötthetsrelaterade olyckor bedöms vara högt då få uppger trötthet som orsak vid en olycka. Enligt Statens väg- och transportforskningsinstitut kan trötthet vara en bidragande orsak till omkring 10 till 40 procent av alla olyckor.

– Vi tycker att den här frågan förtjänar större utrymme i trafiksäkerhetsdebatten. Dels för att få fler att tänka till innan de trötta ger sig ut på vägarna, men också för att minska användningen av metoder som inte fungerar, såsom att spela hög musik eller öppna ett fönster. Det enda som hjälper är att faktiskt sova, och en kort power nap på 15 minuter kan göra stor skillnad, säger Henrik Grenert, HMS-chef på Circle K Sverige.

För att lyfta frågan kring trötthet på vägarna och uppmana fler av sina kunder att vila upp sig när tröttheten faller påså har Circle K avsatt särskilda parkeringsplatser för personer som vill ta en power nap. På samma stationer delar man dessutom ut gratis sov-kit med sovmask, nackkudde och öronproppar.

Taggar: Nyheter

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.