Bild
Nästa artikel
En av tre stannar inte vid stoppskylt

En av tre stannar inte vid stoppskylt

REGLER

Var tredje trafikant struntar i stopplikten, visar en ny undersökning. Sämst på att stanna vid de rödvita skyltarna är taxiförare.

Motormännen har undersökt om trafikanter i 14 kommuner verkligen stannar där det är stopplikt. 4 672 observationer ingår i undersökningen och resulatet är nedslående.

Andelen privatbilister som inte stannade var 33 procent, men den grupp som utmärkte sig var taxiförare, hela 47 procent av taxichaufförerna struntade i stopplikten.

Erik Kjellin är trafiksäkerhetsansvarig vid Motormännen:

– Det här är ett mycket dåligt resultat. Förare som inte följer stopplikten får en sämre uppsyn över trafiken och riskerar sin egen och andras säkerhet. Att inte stanna vid stopplikt är ofta bara ett av flera tecken på bristande respekt för trafikreglerna.

Så många stannar inte
 • Taxi: 47 %
  Personbil: 33 %
  Lastbil: 32 %
  Motorcykel: 22 %
  Buss: 19 %

  Genomsnitt: 32 %

  Källa: Motormännen

Taggar: Nyheter, Hem

Kommentarer

#1
glassnisse
2013-10-20 09:38

Blinkers används inte, nu stannar en del inte vid stoppskyltar.
Detta kommer att spoliera nollvisionen totalt för om alltfler struntar i trafikregler så kommer på sikt olyckorna att öka istället för att minska om man inte går hårt ut för att förbättra bilisters attityd i trafiken

#2
Ronny Bergman
2013-10-20 17:14

Hoppas, kan man ju, att bilisten på bilden stannade korrekt eftersom det är en övningsbil. :-)

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.