Bild
Nästa artikel
En av tre unga kör med SMS

En av tre unga kör med SMS

NYHETER

En undersökning som försäkringsbolaget If gjort visar att var tredje förare under 30 år sms:ar medan de kör. Den luddiga lagen har inte fått bort det farliga beteendet.

I december 2013 infördes en ny lag om mobilanvändning i bilen. Lagen var inget uttryckligt förbud mot att hantera mobilen bakom ratten, utan angav ”trafikfarligheten” som avgörande. Under året har ett 40-tal bilister bötfällts av polisen enligt den nya lagen.

En ny undersökning från If visar att det idag är färre som pratar utan handsfree medan de kör. År 2010 var det 60 procent som uppgav att de pratar utan handsfree. Idag är motsvarande siffra 43 procent.

- Resultatet kan vara en följd av den nya lagen. Det bästa hade naturligtvis varit att folk helt lät bli telefonen medan de kör, men en liten minskning är ändå bättre än ingenting, säger Dan Falconer, motorspecialist på försäkringsbolaget If.

Även SMS:andet har minskat något. År 2010 uppgav var fjärde bilförare, 25 procent, att de SMS:ar medan de kör bil. Motsvarande siffra idag är 18 procent. Skillnaden mellan åldersgrupperna är dock stor. Bland 18 - 29-åringar uppger 33 procent att de fortfarande SMS:ar samtidigt som de kör bil.

– Det är mycket allvarligt att så många unga sitter och SMS:ar när de kör bil. Det går inte att vara uppmärksam på trafiken och samtidigt greja med mobilen. Det är ett oansvarigt beteende som utsätter alla trafikanter för livsfara, säger Dan Falconer.

Taggar: Nyheter

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.