Nästa artikel
En sista semester - en film om livet
FILMTIPS

En sista semester - en film om livet

Publicerad 15 mars 2018 (uppdaterad 15 mars 2018)
En film där en husbil spelar en avgörande roll hör inte till vanligheterna och filmen har dessutom en finstämd handling baserad på en historia där maken faller allt djupare in i sin demens. Men innan sjukdomen helt taget överhanden åker de på en sista semester.

A Leisure Seeker, som är originaltiteln, är en historia där tittaren får följa det så gott som oskiljaktiga paret Ella och John (Helen Mirren och Donald Sutherland) i en resa tvärs över USA. Resan startar i deras hus i Detroitområdets ort Wellesley, Massachusetts, och målet är Hemingways forna hem i södra Florida, en plats de hela livet drömt om att kunna besöka.

Det gamla paret har drabbats av sjukdomar där John drabbats av demens som gradvis blir allt mer påtaglig. Vissa dagar minns han knappt namnen på sina barn men när Ella också får ett sjukdomsbesked och paret står inför att splittras efter deras livslånga relation tar de beslutet att göra en sista semesterresa i sin ålderstigna husbil, en Winnebago från 1975.

Dagen de far iväg var det tänkt att Ella skulle till sjukhuset för en behandling men när deras son kommer för att hämta henne möts han av ett tomt hus. De har bestämt sig för att inte leva åtskilda sin sista tid, ett beslut som vare sig läkare eller barnen har fått varit delaktiga i.

En sista semester är en stark film som skildrar en mental resa för paret som mist sin ungdoms kraft, styrka och energi. Eller kanske inte, de gör sin livs resa med den underton formuleringen antyder. Det blir en magisk resa längs en väg kantad av minnen från deras gemensamma liv som visas upp med diabilder på ett lakan mellan träden på de natursköna campingplatser de stannar vid.

John är en tidigare professor som ibland minns saker från sitt yrkesliv som litteraturlärare trettio år tillbaka i tiden men ibland minns han inte ens namnet på sin fru. Ett starkt replikskifte är när Ella i förtvivlan säger “Jag är arg på den som tog bort den unge, stilige och intelligente man jag gifte mig med” och John svarar “Jag är också arg på den personen”.

Ellas svåra sjukdom höljs däremot länge i dunkel.

Den italienske regissören Paolo Virzì, som även gjort Girighetens pris och Galna av lycka, gör i och med denna tänkvärda film debut på engelska och filmen är baserad på boken med samma namn av Michael Zadoorian som nominerades till Guldlejonet i Venedig 2017. Helen Mirren fick nyligen en Golden Globe-nominering för sin insats.

Svensk biopremiär 16 mars 2016 (den officiella trailern kan du se här ovan) men finns även som bok, exempelvis här där den kostar 197 kronor.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.