Nästa artikel
En viltolycka var femte minut
NYHETER

En viltolycka var femte minut

Publicerad 19 februari 2018 (uppdaterad 19 februari 2018)
Nu lanserar Mobileye det första systemet för eftermonterad förarassistans som varnar för kollisionsrisk med vilda djur. Detta samtidigt som Trafikverket så sent som den 15:e februari skrev att de oroas av det ökande antalet viltolyckor.
Viltolyckorna i Sverige har slagit rekord två år i rad, med förra årets häpnadsväckande 61 281 som den senaste toppnoteringen. Det motsvarar en viltolycka var femte minut!

Samtidigt har vi en världens äldsta fordonsflottor, där förarassistans nästan alltid saknas i fordonens originalutföranden. Att situationen är sämre än tidigare har även Trafikverket noterat där de för några dagar sedan informerade om att kungsörnar trafikdödas i en allt större omfattning. Örnarna dödas i trafiken eftersom de lockas till andra trafikdödade djurs kadaver, detta i sin tur beroende av att det ökande antalet viltolyckor.

Rådjur, vildsvin och älg står för de flesta olyckorna. Oftast blir det ”bara” fordonsskador, men även personskador och dödsfall förekommer, särskilt vid kollision med älg.

Dessutom skapar viltolyckorna mycket oro. Nio av tio svenska förare har någon gång oroat sig för att köra på ett vilt. Varannan gör det ganska ofta. På särskilt drabbade sträckor som E22 norr om Oskarshamn, väg 180 mellan Borås och Alingsås eller riksväg 26 från Kristinehamn, är situationen oroande.

Om en älgkollision inträffar i 100 km/h är risken för svåra personskador större än 70 procent. Om hastigheten bromsas till 70 km/h blir risken mycket mindre. Det gäller alltså att undvika fortkörning och vara extra uppmärksam så man hinner bromsa i tid.

Mobileyes förarassistans ger föraren en varning när det går för fort och håller ständig uppsikt och varnar så fort ett större vilt dyker upp.

- Viltolyckorna engagerar Sverige. Ingen oroar sig dagligdags för att köra på en annan bil, men många oroar sig för vilt. Och de flesta har inte en splitterny bil och då behöver de en eftermonterad lösning, menar Ulf Enhörning som är VD för Mobileye på eftermarknaden i Sverige.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.