Även svenska polisen har lastbilar som den här på 28 ton. Om de har några anonyma känner vi inte till.

Nästa artikel
England använder lastbilar mot rattsurfning
NYHETER

England använder lastbilar mot rattsurfning

Publicerad 16 april 2020 (uppdaterad 16 april 2020)

Även svenska polisen har lastbilar som den här på 28 ton. Om de har några anonyma känner vi inte till.

Polisen i England har börjat använda en anonym lastbil som smälter in i trafikbilden och som kan avslöja bilister som kör vårdslöst eller använder mobilen under körning.

Att använda mobilen under körning, det som kallas rattsurfning, är ett olycksskapande beteende som många länder försöker stävja. I stort sett alla länder har lagstiftning mot beteendet som ändå bedöms ligga på en oacceptabelt hög nivå. Den engelska polisen sticker dock ut med sin metod för att få bukt md problemet.

Metoden är att ta hjälp av en lastbil som utrustats med kamera Anledningen till att en lastbil toanvänds är för att polisen då kan övervaka trafiken från ”en trappa upp”. På så sätt blir det betydligt enklare att se om någon förare i bilarna runt omkring sitter och knappar på mobilen eller ägnar sig åt annat än bilkörning.

I lastbilen sitter en förare och en poliskollega som även kan filma bilister som beter sig olagligt och begår trafikbrott som bevis.

Tidningen Autocar har följt med under en arbetsdag och fick bland annat vara med när en kvinna i en Range Rover med barn ombord avslöjades och filmades när hon pratade i en handhållen mobil, vilket är olagligt även i England.

Polisen kunde sedan kommunicera med en omålad polisbil i närheten som lotsade in Range Rover-föraren till en bensinstation. Hon fick böter på 200 pund.

– Med sonen i framsätet borde hon ha vetat bättre, säger polisen.

En enda polislastbil avslöjade 4 176 trafikbrottslingar under en tvåårig provperiod och nu har polisen tre lastbilar runt om i England.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.