Bild
Nästa artikel
EU enas om vaccinpass – införs i slutet av juni

EU enas om vaccinpass – införs i slutet av juni

NYHETER

I slutet av juni ska det finnas ett EU-intyg som kallas ”grönt certifikat”. Det ska gälla för resor i alla EU-länder och även vara möjligt att införa för Norge, Island, Schweiz och Liechtenstein. Med det ska det bli möjligt att göra utlandsresor även med husbil.

Ekot rapporterar om att EU-länderna på onsdagen har enats i ett vägledande beslut om att införa ett gemensamt vaccinations-, antikropps- och covidtest-intyg. Det ska vara gratis, finnas både i digital form och på papper samt kunna utfärdas på alla officiella EU-språk. För Sveriges del hoppas man, trots tekniska svårigheter, kunna hinna få allt klart till starten den 26 juni vilket bedöms möjliggöra gränsöverskridande resor på motsvarande villkor som före corona-utbrottet. Regeringen har nu satt av 30 miljoner kronor för projektet.

Myndigheten för digital förvaltning (Digg) har redan sedan tidigare haft i uppdrag att utveckla digitala vaccinbevis som ska finnas tillgängligt från 1 juni. Detta uppdrag inkluderade dock inte alla tre uppgifterna vilket nu skyndsammast ska rättas till då EU-intyget är mer långtgående än det digitala vaccinationsbevis som Sveriges regering planerat för. Det gröna certifikatet kommer bland annat innehålla uppgifter om negativa covid-19-test.

EU-parlamentet har inte hunnit rösta om det färdiga förslaget än men väntas göra det i slutet på månaden. 

 

Taggar: Nyheter

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.