Nästa artikel
EU enas om vaccinpass – införs i slutet av juni
NYHETER

EU enas om vaccinpass – införs i slutet av juni

Publicerad 15 april 2021 (uppdaterad 15 april 2021)
I slutet av juni ska det finnas ett EU-intyg som kallas ”grönt certifikat”. Det ska gälla för resor i alla EU-länder och även vara möjligt att införa för Norge, Island, Schweiz och Liechtenstein. Med det ska det bli möjligt att göra utlandsresor även med husbil.
Ekot rapporterar om att EU-länderna på onsdagen har enats i ett vägledande beslut om att införa ett gemensamt vaccinations-, antikropps- och covidtest-intyg. Det ska vara gratis, finnas både i digital form och på papper samt kunna utfärdas på alla officiella EU-språk. För Sveriges del hoppas man, trots tekniska svårigheter, kunna hinna få allt klart till starten den 26 juni vilket bedöms möjliggöra gränsöverskridande resor på motsvarande villkor som före corona-utbrottet. Regeringen har nu satt av 30 miljoner kronor för projektet.

Myndigheten för digital förvaltning (Digg) har redan sedan tidigare haft i uppdrag att utveckla digitala vaccinbevis som ska finnas tillgängligt från 1 juni. Detta uppdrag inkluderade dock inte alla tre uppgifterna vilket nu skyndsammast ska rättas till då EU-intyget är mer långtgående än det digitala vaccinationsbevis som Sveriges regering planerat för. Det gröna certifikatet kommer bland annat innehålla uppgifter om negativa covid-19-test.

EU-parlamentet har inte hunnit rösta om det färdiga förslaget än men väntas göra det i slutet på månaden. 

 

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.