Nästa artikel
EU föreslår fartspärr på alla nya bilar
NYHETER

EU föreslår fartspärr på alla nya bilar

Publicerad 5 mars 2019 (uppdaterad 5 mars 2019)
European Transport Safety Council föreslår att alla nya bilar om tre år ska vara utrustade med fartspärr. Den adaptiva hastighetsspärren ska även lagra uppgifter om var bilen är och hastighet.
För höga hastigheter anses vara den viktigaste orsaken till att olyckor händer och ju högre hastigheten är desto allvarligare blir följderna. Olika förslag har diskuterats över tid och i och med att tekniken utvecklats har förslag om att bilar inte ska kunna köras i högre hastighet än den skyltade.

Nu har European Transport Safety Council (ETSC) lagt ett förslag om att begränsa bilars toppfart, en teknik som kallas Intelligent Speed Assistance (ISA). Frågan har även uppmärksammats på annat sätt de senaste dagarna i och med att Volvo avser stt införa en maximal topphastighet på 180 kilometer i timmen från årsmodell 2020.

Dessutom vill ETSC kunna lagra GPS-data om bilen position och hastighet.

Den teknik som ISA använder sig av är dock mer avancerad än den Volvo aviserat. Såväl GPS och vägskyltsavläsning diskuteras för att styra vilken topphastighet systemet tillåter på en viss vägsträcka.

För att möjliggöra omkörningar och andra temporära hastighetsöverträdelser ska systemet tillåta kortvariga avsteg från den hastighetsgräns som råder. Vissa fordon har redan idag system som skulle kunna jämföras med det som ETSC föreslår men dessa kan i dagsläget kopplas ifrån medan ETSC anser att systemet i framtiden skulle kunna bli mer strikt än så.

Som tidigare sagts kommer inom kort även filhållningsassistans, autobromsfunktion och system för att upptäcka cyklister och fotgängare ska bli obligatoriskt.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.