Bild
Nästa artikel
EU inför däckmärkning

EU inför däckmärkning

Nyheter

Idag den 1 november träder den nya bestämmelsen kring däckmärkning i kraft. Det är en märkning som gäller för personbilar,lätta lastfordon och tunga lastbilar.

En ny EU-bestämmelse träder i kraft idag, den 1 november. Det handlar om att införa en standardiserad märkning för däck, med syfte att ge konsumenter, ägare till fordonsflottor och professionella däckköpare värdefull information om tre viktiga prestandaegenskaper:

 

·      Rullmotstånd – påverkar fordonets bränsleförbrukning och miljön

·      Våtgrepp – visar däckets säkerhetsegenskaper

·      Externt däckljud – viktig miljöaspekt

 

Du kan jämföra märkningen med den nuvarande energimärkningen på vitvaror som till exempel kylskåp och tvättmaskiner. Däckmärkningen innehåller emellertid även information om produktens säkerhetsegenskaper.
Syftet är att förbättra säkerheten vid vägtransporter samt att öka ekonomi- och miljöeffektiviteten genom att främja säkrare och mer bränsleeffektiva däck med låg ljudnivå. Bestämmelsen gör det möjligt för slutkonsumenten att ta ett mer välgrundat beslut vid inköp av däck.

Däckkategorierna som innefattas av den nya lagstiftningen är C1 (personbilar), C2 (lätta lastfordon) och C3 (tunga lastbilar)

 

Taggar: Nyheter, Hem

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.