Bild
Nästa artikel
EU lagstiftar mot mätarfusk

EU lagstiftar mot mätarfusk

NYHETER

Att det förekommer ändrade mätarställningar på begagnade bilar känner de flesta till men nu ska det i varje fall bli olagligt att skruva tillbaka kilometrarna.

Att det skulle få bort mätarfusket är nog en from förhoppning men nu förbereds i varje fall en lagstiftning inom EU mot företag som ägnar sig åt dessa skumraskaffärer.

– Att manipulera mätarställningen kan inte anses som en laglig verksamhet, säger EU:s transportkommissionär Violeta Bulc enligt Aftonbladet.

Regelverket idag är minst sagt märkligt och dubbeltydigt. Det är inte lagligt att sälja en bil och påstå att den har gått kortare än vad den faktiskt har gjort men att ändra själva mätarställningen är tillåtet enligt dagens regelverk.

EU tar nu fram en tvingande lagstiftning för alla unionsländer där det blir olagligt att ändra en mätarställning. Det är Tjeckiens motsvarighet till Motormännen som har fått EU att förbjuda företag att manipulera mätarställningen.

– Direktivet menar uttryckligen att om mätarställningen har blivit manipulerad för att minska eller förvränga den sträcka en bil körts ska medlemsstaten säkerställa att det straffas med lämpliga påföljder. Således anser kommissionen att tjänster som kopplas till att manipulera en mätarställning inte kan anses som laglig verksamhet, säger Violeta Bulc, transportkommissionär inom EU.

Vad för straffpåföljd medlemsstaterna väljer är dock inget som EU lägger sig i, men själva förbudet ska vara infört senast maj 2018.

Men som sagt, om det får bort problemet är nog en annan historia.

Taggar: Nyheter

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.