Nästa artikel
EU vill införa digitalt körkort i mobilen
Nyheter

EU vill införa digitalt körkort i mobilen

Publicerad 2023-03-10 07:00
Ett digitalt körkort i mobiltelefonen kan vara på väg att bli verklighet inom EU.

Det fysiska körkortet kan snart få sällskap av en digital version. Europeiska kommissionen har nämligen lagt fram ett nytt förslag om att digitalisera EU-medborgarnas körkort.

En fördel ska vara att utseendet på körkorten kan standardiseras helt och hållet inom EU:s medlemsstater. Det blir också enklare att ersätta eller förnya körkorten.

Men digitala körkort kan också ha nackdelar. Alla är inte bekväma med att lagra sitt körkort i en digital tjänst, som också skulle kunna bli ett mål för hackare eller bedragare. Dessutom måste medlemsstaterna komma överens om alla detaljer innan idén blir verklighet.

Trots det vill Europeiska kommissionen gå vidare med förslaget. Ett digitalt körkort ska bli standardalternativet efter en viss ”övergångsperiod”, men ett fysiskt körkort ska fortfarande finnas tillgängligt för den som vill.

Både Apple och Google har börjat utveckla teknik för att lagra ett digitalt id-kort eller körkort i mobilen. Men det är tveksamt om EU vill använda de amerikanska teknikjättarnas lösningar. Mer troligt är att EU inför en helt egen körkortstjänst.

Artikeln har tidigare publicerats på vår systertidning Vi Bilägares sajt.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.