Nästa artikel
Extra tid för byte till sommarhjul
NYHETER

Extra tid för byte till sommarhjul

Publicerad 25 mars 2020
Transportstyrelsen förlänger tiden för byte till sommarhjul till och med sista april. Orsaken är utbrottet av corona där däckverkstädernas kapacitet redan sedan tidigare legat på gränsen.

Transportstyrelsen beslutar med stöd av 8 kap. 18 § fordonsförordningen (2009:211) ett undantag från 8 § TSFS 2009:19 om krav på användning av dubbade däck. Undantaget innebär att dubbade däck är tillåtna att användas fram till den 30 april 2020.  SVFV, som organiserar bland annat däckverkstäderna, genomförde nyligen en kampanj för att uppmärksamma myndigheterna på att situationen kunde bli mycket svår att hantera.

– Även under normala förhållanden står fordonsbranschen inför en extrem period, med en väldigt hög arbetsbelastning, för att hinna skifta ca 3,3 miljoner bilars dubbdäck till sommarhjul. SFVF kommer fortsätta att arbeta för branschens bästa och driva frågan att den förlängda skiftesperioden blir permanent. Det är bättre att förkorta den föreskrivna tiden för dubbdäck med motsvarande tid på hösten, då ”går vi break even” när det gäller miljön, säger Bo Ericsson. Den nuvarande permanenta tidsgränsen för hjulskifte och den orimliga arbetsbördan för verkstäderna får även andra konsekvenser. Det skapar en svart marknad för ofta oseriösa aktörer som sätter upp små tält på parkeringsplatser, köpcentrum och andra ställen där man erbjuder hjulskifte. Bilägare får inte något kvitto på utfört arbete och konkurrens sker således inte på lika villkor.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.