Nästa artikel
Förändringar för körkort C1 och C1E
REGLER

Förändringar för körkort C1 och C1E

Publicerad 5 januari 2014 (uppdaterad 30 september 2019)
Från den 31 december 2013 är det möjligt att göra körprov med flera nya typer av provfordon. Ändringarna för behörigheterna C1 och C1E kan vara intressanta för den som kör husbil.

Vid körprovet för behörighet C1 och C1E krävs att provfordonet är utrustat med färdskrivare för att förarprövaren ska kunna kontrollera att den som gör provet kan använda utrustningen. Behörighet C1 och C1E används ofta av den som inte kör yrkesmässigt, till exempel husbil. Därför införs nu en möjlighet att göra körprovet för de behörigheterna i ett fordon utan färdskrivare. Ett sådant prov medför att körkortet begränsas till att bara gälla fordon utan färdskrivare (villkorskod 97).

För behörigheten C1E blir det möjligt att avlägga körprov om antingen lastutrymmet på drag- eller släpfordonet är minst lika högt som förarhytten. Tidigare krävdes att lastutrymmena på både bil och släp skulle vara minst lika höga som förarhytten. Bestämmelserna om lastutrymme har justerats för att passa olika typer av fordonskombinationer. Problemet med de tidigare reglerna var störst för dem som ville avlägga körprovet med en husbil med en totalhöjd på omkring tre meter. Det har visat sig vara svårt att få tag på släpvagnar där lastutrymmet har formen av en sluten lådkonstruktion som är minst lika hög och bred som förarhytten. Reglerna har därför ändrats för att öka tillgängligheten till fler provfordon.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.