Bild
Nästa artikel

Får man dra två släp i Sverige?

REGLER

"Får jag med BE/CE-behörighet dra två släpvagnar efter personbil om jag inte överskrider max släpvagnsvikt?" Vi Bilägare fick frågan från en läsare.

På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Fyll i formuläret eller mejla till bilfragan@vibilagare.se.

Fråga:
Jag har behov av att dra två släpvagnar samtidigt. En är en demonstrationsvagn typ husvagn och därefter en registrerad obromsad kärra med ett minireningsverk. Får jag med BE/CE-behörighet dra två släpvagnar efter personbil om jag inte överskrider max släpvagnsvikt? Kan det räknas som efterfordon och får man i så fall köra i 40 km/tim?
Are Bengtsson

Svar:
Om man vill kunna dra två släpvagnar efter en personbil eller lätt lastbil måste man ha minst körkortsklass BE. De två släpvagnarnas vikt inklusive last får sammanlagt inte överskrida bilens högsta tillåtna släpvagnsvikt.

Hastigheten med två släpvagnar får i det här fallet vara högst 30 km/tim på grund av att en av vagnarna är obromsad. (Om båda vagnarna hade haft bromsar hade hastigheten varit högst 40 km/tim.)

Efterfordon är fordon som kopplas till motordrivet fordon men inte är avsedda för transport av gods. Efterfordon får dras av bil utan att vara registrerade, men baktill ska finnas en LGF-skylt (Långsamtgående fordon). Högsta hastighet är 30 km/tim, vilket gäller både bromsat och obromsat efterfordon. Krav på E-behörighet i körkortet gäller inte då man drar efterfordon och bilens högsta tillåtna släpvagnsvikt gäller inte juridiskt, men förstås i tekniskt hänseende.


Föraren ansvarar för att inte bilen överbelastas så fara kan uppstå. Om efterfordonet saknar bromsar får det bara dras av ett motordrivet fordon som har bruttovikt som är minst lika stor som efterfordonets brutto-vikt.
Bo Göingberg, Transportstyrelsen

Artikeln ursprungligen publicerad på Vi Bilägeras hemsida.


Publicerad på vår hemsida första gången 2015-05-02

Taggar: Nyheter

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.