Bild
Nästa artikel
Farstanäs camping söker om dispens

Farstanäs camping söker om dispens

NYHETER

Pigge Werkelin får hjälp av Södertälje kommun i sin överklagan av Länsstyrelsens beslut om att långliggare inte ska tillåtas samt att campingstugor inte ska få hyras ut längre tid än två veckor.

Det principiella i ärendet är att myndigheterna börjat kräva bygglov när en och samma husvagn står uppställd under en längre tid på en och samma plats. Ett sådant ärende avgjordes nyligen för parkering på en egen villatomt där det beslutades att det fanns två tidsgränser, en på fem samt en på tio veckor beroende på användningen.

När det gäller campingar anses det som skillnad vad gäller bygglov om campingtomten hyrs ut till samma person eller flera olika även om tomten är uthyrd utan avbrott under samma tidsperiod.

– Det ska finnas möjlighet att stå en säsong för den som så önskar, säger Hanna Klingborg, ordförande för Järna kommundelsnämnd, apropå hur lång tid husvagnar ska få stå på Farstanäs camping till Länstidningen som skrivit en kort notis i frågan.

Södertälje kommun skriver i ett yttrande att dispens från Länsstyrelsens beslut bör medges för att kunna planlägga Farstanäs så att 20 nya stugor kan byggas där. Samtidigt är Länsstyrelsen på gång att fatta beslut om att svartbyggen för privat bruk inom naturreservatet måste rivas. Det är driftbolaget, ägt av entreprenören Pigge Werkelin, som har överklagat länsstyrelsens beslut.

Det som överklagas är Länsstyrelsens beslut från tidigt i våras att alla långliggare måste flytta. Kommunen menar i sitt yttrande till mark- och miljödomstolen att det på ett begränsat antal platser borde vara tillåtet att ha sin husvagn från april till september. Utöver att långliggare inte ska få förekomma beslutade Länsstyrelsen att campingens stugor inte får hyras ut i längre tid än två veckor till samma person medan kommunen i sin överklagan menar att stugorna borde kunna hyras ut i sex veckor utan risk för privatisering. 


Campingen ligger i ett naturreservat som ska vara tillgängligt för alla och därmed ska uthyrning av en tomt eller stuga under längre tid än en normal semesterperiod inte tillåtas.

Skulle den nya myndighetsuppfattningen vinna allmänt gehör kan det innebära stora förändringar för landets alla långliggare. Bakgrunden till dagens situation hittar du i den relaterade artikeln.

Här hittar du campingens hemsida.

Taggar: Nyheter

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.