Genrebild

Nästa artikel
Fel hos Transportstyrelsen om lätt släp
NYHETER

Fel hos Transportstyrelsen om lätt släp

Publicerad 3 augusti 2021 (uppdaterad 2023-02-09 13:11)

Genrebild

Regelverken runt släp efter bil är komplicerade men att det finns fel på Transportstyrelsens hemsida är inte bra. Vi pratade med dem om vad som verkligen gäller.

På Transportstyrelsens hemsida står det att man med B-behörighet får köra en dragbil med påkopplat lätt släp, ett sådant har en totalvikt på som högst 750 kilo, endast under förutsättning att tågvikten inte överstiger 3 500 kilo. Detta är fel.

Husbil & Husvagn kontaktade därför Transportstyrelsen för att få reda på om det tillkommit någon ny regel.

Hans Cassepierre är expert på området och han blev förvånad över våra uppgifter eftersom den text vi refererade till inte stämmer med lagstiftningen. Han har nu skickat frågan till de som hanterar deras hemsida så att uppgiften blir rättad snarast möjligt.

– Har du en bil med en totalvikt på högst 3 500 kilo får du ändå koppla till ett lätt släp vilket gör att tågvikten kan komma upp till som högst 4 250 kilo och det är lagligt att köra det ekipaget på ett B-körkort oavsett när det är utfärdat.

Utöver det finns andra begränsningar att ta hänsyn till. Viktigast där är att bilen ska ha en dragvikt på minst 750 kilo eftersom man aldrig får dra tyngre släp än fordonets maximala dragvikt. Detta framgår av bilens registreringsbevis. Det går alltså inte att dra ett tungt släp, som en husvagn oftast är, om totalvikterna på bil och släp överstiger 3 500 kilo på ett B-kort.

Väger dragbilen mindre än 3 500 kilo, exempelvis 3 000, blir den maximala tågvikten 3 750 kilo.

Har man skaffat ett B96, utökad B-behörighet, får man ha en tågvikt på som högst 4 250 och släpet får väga upp till bilens maxiamla dragvikt.

Det nya körkortsdirektivet som nu diskuteras överväger att ändra regelverket så att det blir tillåtet att köra en personbil upp till 4 250 kilo på B-behörigheten. Argumenten har bland annat varit att det är orimligt att få köra 4 250 kilo om det är uppdelat på bil och släp, men inte om det är ett fordon. Går detta igenom bortfaller möjligheten att koppla till ett lätt släp men detta kommer i så fall att framgå när och om regelverket är på plats.

Den eventuella regeländringen är efterlängtad av husbilsbranschen som kämpar med kilon för att få rimliga lastvikter. I dagsläget är det i vissa länder tillåtet att köra 4 250 på en B-behörighet under förutsättning att fordonet har nollutsläpp, är avsett för godstransporter och föraren haft sitt B-kort i minst två år samt är minst 21 år. Den svenska regeringen har flaggat för att denna ännu ej införda regel ska bli lag även här. Dagens regler innebär att ett B-kort taget efter 1 juli 1996 som högst gäller för 3 500 kilo, äldre körkort som inte varit återkallade får köra personbil, även personbilsregistrerade husbilar, med högre totalvikt.

När det gäller hastighetsgränser finns följande information på Transportstyrelsens hemsida

Du får köra i högst 80 km/tim med

 • bromsad släp- eller husvagn                           
 • obromsad släp- eller husvagn (totalvikt högst 750 kg) 
  a) om totalvikten inte överstiger bilens halva tjänstevikt eller 
  b) om släp- eller husvagnen är olastad och tjänstevikten inte överstiger bilens halva  tjänstevikt.

högst 40 km/tim med 

 • släpvagn med ledad dragstång och påskjutsbroms (t.ex. styrande framaxel)
 • obromsad släp- eller husvagn (totalvikt högst 750 kg) 
  a) om släpvagnen är lastad och totalvikten överstiger bilens halva tjänstevikt eller 
  b) om släp- eller husvagnen är olastad och tjänstevikten överstiger bilens halva tjänstevikt.

https://transportstyrelsen.se/sv/vagtrafik/Fordon/Fordonsregler/Slap/hur-fort-far-du-kora/ )
 

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.