Nästa artikel
Fiat Ducato kan bli kinesisk
NYHETER

Fiat Ducato kan bli kinesisk

Publicerad 15 augusti 2017 (uppdaterad 15 augusti 2017)
Bilföretag i Kina sägs vara intresserade av att köpa Fiat Chrysler Automobiles, det företag som tillverkar det för husbilar så populära basfordonet Ducato. Ett bud ska redan ha lagts men avvisats som för lågt.

Fiat Chrysler Automobiles, FCA, är den italiensk-kontrollerade koncernen där bland annat Fiat ingår. Det är världens sjunde största biltillverkare och sedan 2014, då holdingbolaget skapades, är Fiat S.p.A. en del av detta.

Utöver Fiat ingår fabrikaten Abarth, Alfa-Romeo, Chrysler, Dodge, Fiat Professional, Jeep, Lancia, Maserati, Ram trucks och SRT i koncernen.

Fiat Chrysler Automobiles chef Sergio Marchionne har länge försökt föra samman företaget med en annan biltillverkare och nu verkar hans blick vara vänd mot Asien. Enligt källor som pratat med Automotive News har ett kinesiskt bilföretag redan ha lagt ett bud på Fiat Chrysler, men det avvisades då det ansågs vara för lågt.

Det kinesiska intresset kvarstår dock fortfarande. Det är inte bekräftat vilka företagen är men enligt Autmotive News skulle det kunna vara Dongfeng, Great Wall, Guangzhou (som redan till viss del samarbetar med FCA) eller Volvos ägare, Geely.

Orsaken till att kinesiska företag intresserar sig för Fiat Chrysler är deras globala nätverk med fabriker, återförsäljare och produkter. Den kinesiska regeringen vill att landets företag ska expandera och investera utomlands, och bli starka på bilmarknaden med hjälp av framgångssagor som den med Geely och Volvo.

En eventuell försäljning av Fiat Chrysler skulle inkludera Jeep, Ram trucks, Chrysler, Dodge och Fiat, men inte Maserati eller Alfa Romeo som i så fall blir fristående.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.