Nästa artikel
Fiat Ducato nu störst bland transportfordon
NYHETER

Fiat Ducato nu störst bland transportfordon

Publicerad 22 februari 2021 (uppdaterad 6 februari 2023)
Fiat Ducato nådde 2020 enligt Dataforce en milstolpe när det gäller antalet sålda bilar i det kommersiella segmentet på den europeiska marknaden.

Ducato är det mest populära basfordonet för husbilar på den europeiska marknaden och det har nu gått 40 år sedan lanseringen 1981 men modellserien fortsäter att utvecklas, nu med eldrift för att möta kraven på lokala nollutsläpp. När den kom revolutionerade modellen marknaden med framhjulsdrift, lastvolym och mångsidighet. Produktionsplatsen blev Sevel (Società Europea Veicoli Leggeri – European light vehicles company) i Val di Sangro och där produceras den fortfarande. Staden där fabriken finns heter Atessa som ligger i provinsen Chieti som finns öster om Rom och det är världens största fabrik som tillverkar transportbilar i mellanregistret upp till större modeller och sysselsätter cirka 6 000 medarbetare. Som kuriosa kan nämnas att den var den första fabriken som återöppnades efter den lockdown som följde i spåren av corona-pandemin.

Ducato är flaggskeppsmodellen inom Fiat Professional och är uppskattad för sin mångsidighet, motorversioner och låga driftskostnader. Det har lett till stor lojalitet bland kunderna vilket nu märks i försäljningssvolymerna som gjort att den tagit hem förstaplatsen. 

Med cirka 150 000 producerade enheter och en marknadsandel på 20,5 procent har de ökat volymen med 7,6 procent och marknadsandelen med tre procentenheter i en fallande marknad. Den har haft en ledande position sedan 2014 och tog hem förstaplatsen 2020 och har en odiskutabel förstaplats inom större van-modeller på 13 europeiska marknader.

Modellen har gradvis uppdaterats och ses av många som en trendsättare i sin genre och totalt har det producerats fler än 10 000 versioner som säljs i fler än 80 länder. Det är det stora utbudet av versioner som gjort den omåttligt populär för specialfordon som exempelvis husbilar. Under det senaste årtiondet har en halv miljon familjer valt en husbil som baseras på Ducato. 

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.