Nästa artikel
Fiat och de andra uppdateras
Nyheter

Fiat och de andra uppdateras

Publicerad 2024-04-15 07:00
De större transportbilarna från Fiat, Citroën, Opel och Peugeot får en uppdatering modellår 2024. Här är det som är nytt på den populära husbilsbasen.

De största förändringarna gäller Citroën Jumper, Opel Movano och Peugeot Boxer. Tekniskt kommer de nu ikapp Fiat Ducato, till exempel med elektromekanisk servostyrning. Det som är grunden för många assistanssystem som exempelvis körfältsassistans.

Dessutom kommer automatlådan nu finnas som tillval för Jumper, Movano och Boxer. Men istället för den niostegade varianten som tidigare fanns i Ducato har den nu åtta växlar (så även i Ducato) och den kan fås ihop med 140 hk och 180 hk turbodiesel.

120 hästarsmotorn, som är ovanlig på svensksålda husbilar, finns dock bara med sexväxlad manuell växellåda. Motorvarianten med 160 hk försvinner helt, vilket innebär att alla fyra märken nu har samma motorer.

Fiat utlovar en minskning av bränsleförbrukningen med cirka nio procent tack vare bättre aerodynamik.
 

Den reviderade Ducaton får en kylargrill som är lackerad i fordonets färg och Fiat-logotypen på ratten. Annars är den välbekant.

Den eldrivna versionen har också utvecklats och har nu fått en betydande effektökning till 200 kW (270 hk) och ett stort 110 kWh-batteri för maximal räckvidd på 42 mil enligt WLTP-standarden. Snabbladdning från noll till 80 procent ska gå på 55 minuter. 
Nya Ducato är annars lätt att känna igen som sådan. Kylargrillen i samma färg som fordonet i övrigt, och den nya Fiat-logotypen på ratten är tydliga skillnader.

I framtiden kommer förarmiljön i Citroën Jumper att likna den i Fiat Ducato. Jumper får också en lackerad grill precis som moderskeppet Ducato.

Förarhytten i Citroën Jumper kommer i framtiden än mer att se ut som den i Fiat Ducato. Bilden på Jumper visar E-versionen. På utsidan känns nya Jumper också igen på grillen som är lackerad i samma färg som bilen.

De nya kylargrillarna är också det viktigaste visuella kännetecknet för dieselvarianterna. 
Den nya kylaren är också avsedd att förbättra aerodynamiken.

Andra nyheter utvändigt är bakljusens design. inuti har Jumper, Movano och Boxer nu den interiör som redan är bekant från Ducato med en modifierad instrumentpanel och ratt och pekskärmar i olika storlekar. Fiat ger också interiören en sista touch (inklusive en ny logotyp på ratten och förbättrade dörrpaneler).

Jumper, Movano och Boxer får tack vare uppdateringen nu möjlighet till fler assistanssystem. Förutom körfältsassistansen till exempel trafikskyltigenkänning och nödbromsassistent.

Samtidigt med förändringarna kommer troligen priserna på Jumper, Movano och Boxer att öka vilket möjligen gör att de blir svårare att motivera på instegshusbilar.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.