Nästa artikel
Finland lättar på inreserestriktionerna
Nyheter

Finland lättar på inreserestriktionerna

Publicerad 18 juni 2021 (uppdaterad 18 juni 2021)
Även Finland lättar på inreserestriktionerna och från den 21 juni blir det återigen möjligt att semestra i vårt östra grannland. Förutsättningen är dock att man fått full vaccinering samt kan visa detta med corona-certifikat.

Finland inför lättnader i inreserestriktionerna från och med den 21 juni 2021. Alla inom Schengen och EU, inklusive resenärer från Sverige, tillåts att komma in i landet om de är fullvaccinerade och/eller har genomgått en dokumenterad covidinfektion under det senaste halvåret. Rederiet Viking Line meddelar därmed att man öppnar trafiken mellan Stockholm och Helsingfors med första avgången från Stockholm den 7 juli.

Viking Lines trafik mellan huvudstäderna Stockholm och Helsingfors har stått still sedan pandemistarten i mars 2020, medan fartygen mellan Stockholm och Åbo  har gått dagligen för att säkerställa varuförsörjningen mellan länderna. Från och med den 21 juni 2021 lättar Finlands regering upp inreserestriktionerna så att fritids- och arbetsresande åter tillåts för alla inom Schengen och EU som är fullvaccinerade och/eller har genomgått en covidinfektion det senaste halvåret. Viking Line återöppnar nu linjen mellan Stockholm och Helsingfors med den första avgången från Stockholm den 7 juli.

– Det är med stor glädje vi mottar beskedet att turister från Sverige som uppfyller villkoren från och med måndag äntligen är välkomna att besöka Finland. Det har varit en historiskt sett exceptionell tid när resandet mellan dessa två tätt sammanhängande länder i princip varit nedstängd. Vi välkomnar alla som uppfyller kvarstående inresevillkor ombord på våra fartyg till både Helsingfors och Åbo, säger Kenneth Gustavsson, försäljningsdirektör Viking Line Skandinavien i ett pressmedelande.

Fartyget Gabriella sin första resa enligt ordinarie tidtabell från Helsingfors och anländer Stockholm den 7 juli för att ta emot resenärer från Sverige. Viking Line erbjuder därefter avgångar från Stockholm till Helsingfors de datum under sommaren som Gabriella inte gör specialkryssningar till andra destinationer. Därefter kommer fartyget att kontinuerligt gå från Stockholm till Helsingfors varannan dag. Det är även möjligt att dagligen resa till Finland med fartygen Viking Grace och Amorella från Stockholm via Mariehamn till Åbo. Tidtabeller och prisuppgifter finns på vikingline.se.

För att kunna resa in i Finland utan särskilda skäl krävs från och med den 21 juni 2021 något av följande: 

  • Två vaccinationsdoser senast två veckor innan avresa.
  • Dokumenterat genomgången covidinfektion senast 6 månader innan avresa.
  • En vaccinationsdos senast en vecka innan avresa kombinerat med en genomgången covidinfektion de senaste 6 månaderna innan avresa.
  • Resenärer under 16 år samt arbetsresenärer kan resa utan att uppfylla ovanstående villkor.

För resenärer som inte uppfyller ovanstående villkor gäller fortsatt nödvändiga skäl för inresa till Finland, samt negativt covidtest före avresa. Det är alltid resenärens ansvar att hålla sig underrättad om aktuella inresekrav, nödvändiga dokument samt intyg för resan. För detaljer, se vikingline.se samt Finlands inrikesministerium.
 

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.