Bild
Nästa artikel
Polisen i Finland har råd med snabba bilar
Polisen i Finland har råd med snabba bilar

Finländare fick rekordhöga fartböter

NYHETER

Fortkörningsböter på en halv miljon får en finsk förare punga ut med efter en hastighetsöverträdelse på 23 km/t. I Finland är nämligen dessa böter anpassade efter inkomsten.

Det är den finska tidningen Iltalehti som rapporterar om en fortkörande finländare som fått rekordböter för sin fortkörning. Han susade förbi poliserna i 103 km/t istället för de skyltade 80. Det skulle han inte ha gjort.

Det är nämligen extremt dyrt för höginkomsttagare att köra för fort i Finland. Tjänstemännen räknade ut den inkomstrelaterade boten för affärsmannen Reima Kuisla till 54 000 euro vilket i svenska kronor blir ganska nära en halv miljon. Hade han bara kört något långsammare, under 100 km/t, hade böterna i stället räknats i några hundra euro. 

Detta är den finska rättvisan twittrar Kuisla irriterat och drar slutsatsen att Finland är ett omöjligt land att leva i för de medborgare som har hög inkomst och förmögenhet. Nu funderar han på att flytta utomlands, skriver den bittra fartsyndaren, enligt tidningen Iltalehti.

Så sens moral är att det nog är extra viktigt med en koll på hastighetsmätaren när du kör i Finland, även om du inte tjänar de 50 miljoner om året som Kuisla gör.

Kommentera: Tycker du det är rimligt med böter i den här nivån för en fortkörande höginkomsttagare?
Taggar: Nyheter

Kommentarer

#1
Outsider
2015-03-10 18:16

Hej! Polisen i Finland ger mindre straff än ni får i Sverige, om överhastigheten är mindre är 10 km/h.!

Det är bra att veta, att polisen i Finland subtraherar 3 km/h från mätresultatet, eftersom dom medger att deras apparater kanske inte är alltid exakt rätt kalibrerade. Detta betyder, att om du kör med hastighet 71 km/h på 60 km/h området, får du inte böter utan kanske en skriftlig påminnelse eller högst mindre straff.

Saken är alldeles annorlunda om du hade kört 75 km/h på samma 60/km/h väg. Nu får du dagsböter, som räknas efter dina nettoinkomster där både löneinkomsterna och kapitalinkomsterna sätts ihop.

Nyheten om den finska bilisten, som ni har tagit fram, är alltså på andra ändan av inkomstskalan. För att komma dit måste du ha väldigt stora kapitalinkomster och /eller lön. Troligen denna "stackars" bilist har sålt sin firma och har fått flere tionde miljoner euro inkomster under året, som är basis fär böterna.

När detta system blev accepterat i finska parlamentet, tyckte riksdagsledamöterna att det är rättvist att man måste betala böter i relation med inkomsterna oberonde varifrån dessa har kommit. Därför lönesumman och kapitalinkomsterna sätts ihop. Detta är exceptionellt i EU.

Om en vanlig arbetare får 2000 euro i månaden netto och han har kört med stark överhastighet, kan detta betyda att hans böter är 15 % från månadens nettolön = 300 euro. Denna bilist från Österbotten förtjänade netto troligen ungefär 400 000 euro i månaden. Hans straff 15 % har varit 60 000 euro. Eftersom han har barn, blev han straffad med en "lägre" summa. Rättvist eller inte, men slutresultate var enligt finsk lag och trafikstraff "rätt".

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.