Polisen i Finland har råd med snabba bilar

Nästa artikel
Finländare fick rekordhöga fartböter
NYHETER

Finländare fick rekordhöga fartböter

Publicerad 7 mars 2015 (uppdaterad 7 mars 2015)

Polisen i Finland har råd med snabba bilar

Fortkörningsböter på en halv miljon får en finsk förare punga ut med efter en hastighetsöverträdelse på 23 km/t. I Finland är nämligen dessa böter anpassade efter inkomsten.
Det är den finska tidningen Iltalehti som rapporterar om en fortkörande finländare som fått rekordböter för sin fortkörning. Han susade förbi poliserna i 103 km/t istället för de skyltade 80. Det skulle han inte ha gjort.

Det är nämligen extremt dyrt för höginkomsttagare att köra för fort i Finland. Tjänstemännen räknade ut den inkomstrelaterade boten för affärsmannen Reima Kuisla till 54 000 euro vilket i svenska kronor blir ganska nära en halv miljon. Hade han bara kört något långsammare, under 100 km/t, hade böterna i stället räknats i några hundra euro. 

Detta är den finska rättvisan twittrar Kuisla irriterat och drar slutsatsen att Finland är ett omöjligt land att leva i för de medborgare som har hög inkomst och förmögenhet. Nu funderar han på att flytta utomlands, skriver den bittra fartsyndaren, enligt tidningen Iltalehti.

Så sens moral är att det nog är extra viktigt med en koll på hastighetsmätaren när du kör i Finland, även om du inte tjänar de 50 miljoner om året som Kuisla gör.

Kommentera: Tycker du det är rimligt med böter i den här nivån för en fortkörande höginkomsttagare?

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.