Bild
Nästa artikel
Fira Norge med mys i Kristinehamn

Fira Norge med mys i Kristinehamn

NYHETER

Ta dig till Kristinehamn fredagen den 17 maj för då firas Norges nationaldag på ställplatsen i gästhamnen med pompa och ståt till doften av grillat! I trakten finns dessutom många handlare att besöka.

För fjärde året i rad är festligheterna igång med Slottsbrons musikkår och drillflickor som spelar och underhåller för en bred publik av såväl norska som svenska gäster. I Kristinehamn finns det många norska bofasta sedan lång tid vilka också medverkar i firandet. Under kvällen serveras en grilltallrik medan folk träffs och trivs.

– Vi har en väldigt stor del norska gäster, runt 2500 husbilar, som dels trivs på platsen men och uppskattar närheten till centrum och restauranger. Under sommaren har vi även musik- och grillkvällar som drar mycket husbilsfolk, säger Tommy Gustavsson arrendator Kristinehamn Gästhamn och ställplats.

Ett femtontal olika aktörer träffas kontinuerligt i det lokala nätverket ”Fritid på hjul” för att se vad som kan göras för att än mer sätta Kristinehamn på husbilskartan och visa branschens Mecka. I Kristinehamn finns fritidsmässor, husbilsfester, husvagnstävlingar i backning på torget och visningar i tillverkning av husbilar. Aktiviteten är hög och man jobbar stenhårt för att lyfta branschen och dess utveckling.

Kristinehamn har en stolt historia inom husvagnstillverkningen som startade med Cabby. Idag finns här många aktörer i branschen vilket gör det till en av Sveriges husbil-och husvagnshotspots.  Hösten 2014 arbetade Kristinehamns kommun fram en ny besöksplan utifrån de styrkor man ansåg Kristinehamn har. Att peka ut ”Fritid på hjul” som ett av besöksmålen var ett naturligt val för Kristinehamn eftersom det finns ett stort utbud av husvagns- och husbilsproducenter, generalagenter, återförsäljare, serviceställen och en mängd fina platser att uppleva och bo vid.


Företagen har expanderat, nya etableringar har tillkommit och Kristinehamns gästnätter har gått från 15 000 till 100 000 på endast nio år. Christer Fransson som äger Herrgårdscampingen upplever att många campinggäster besöker Kristinehamn på grund av profileringen som en husvagns- och husbilsstad. Han menar att Fritid på hjul har blivit en succé.

Detta medför också andra utmaningar. Branschen som sådan har växt och Kristinehamn är inget undantag. Enligt Sveriges Fordonsverkstäders Förening (SFVF) kommer det finnas ett stort behov av kompetent arbetskraft till Sveriges husbils- och husvagnsverkstäder de närmsta åren.

Efter en kompetensförsörjningsrunda i Kristinehamns näringsliv beslöts att börja jobba för en hållbar framtid för branschen. Tillsammans med företag i regionen, branschorganisationer och skolan arbetas det därför nu för att få en yrkeshögskoleutbildning till Kristinehamn. Det är en ettårig utbildning som husbilstekniker. Med en stark uppslutning av näringslivet ser aktörerna med spänning och hopp en växande kunskapsbas i sin region. 
Taggar: Nyheter

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.